Hrvatski trener izveo senzaciju u Europi: Kod kuće su nas dočekali u šoku i nevjerici

Foto: Epa

HRVATSKI trener na klupi azerbajdžanskog Sabaha Krunoslav Rendulić u prvom je dvoboju drugog pretkola Konferencijske lige s neočekivanih 3:0 na gostovanju (zbog ratnog stanja u Izraelu susret se igrao u Mađarskoj) pobijedio Maccabi iz Haife i s jednom nogom je zakoračio u nastavak natjecanja. Pred utakmicu Maccabi je po kladionicama bio apsolutni favorit. Tečaj na pobjedu Izraelaca je bio 1.33, a na pobjedu Sabaha čak 8.50

Rendulić je, kako nam je u nedavnom intervjuu rekao, u Sabah stigao slučajno, a onda je do Europe stigao u dramatičnoj završnici tamošnjeg prvenstva. Sad je ostvario rezultat koji nitko nije očekivao, pa čak ni on sam. 

Pobjeda od 3:0 je odjeknula Europom i mnogi će reći da ste zasad najveće iznenađenje pretkola Konferencijske lige?

Možda je senzacija prejaka riječ za ovaj rezultat, ali sigurno je da nitko nije očekivao da ćemo s 3:0 pobijediti jedan klub s tako bogatom prošlošću i tradicijom. Nisam ni ja. Bili su veliki favoriti i čak bih rekao da su i sad favoriti, unatoč tri gola minusa. U uzvratu kod kuće moramo biti maksimalno fokusirani i moramo biti na istom nivou kao jučer ako se mislimo nadati prolasku.

Prilično ste oprezni unatoč ogromnoj prednosti?

Vjerujte mi, kao igrač nisam se jednom uvjerio da se i jedna takva razlika može vrlo lako istopiti. Netko će reći da je 3:0 i domaći teren nedostižna prednost. Ja se s tim ne slažem. Maccabi je odlična momčad i mogu nam nanijeti puno štete ne budemo li maksimalno ozbiljni.

Kako je ovaj rezultat dočekan kod kuće, među navijačima Sabaha?

Ukratko, šok i nevjerica. Naravno, mislim na pozitivan šok. Nitko nije očekivao da ćemo napraviti nešto ovako i svi su presretni, a nas pak veseli da smo donijeli važne bodove za azerbajdžanski nogomet. 

U sastavu Sabaha je bio bivši igrač Rijeke Ivan Lepinjica. Jeste li ga vi doveli?

Ne. Ivana je skautirala naša služba i došao je na sugestiju našeg direktora. Naravno da sam tu odluku objeručke prihvatio. Jako dobro znam što može i kakav je igrač. Upravi je netko njegovih karakteristika bio potreban klubu i pokazao se kao pun pogodak. Trebala nam je njegova fizička snaga, skok igra i protiv Maccabija je odigrao fantastično.

Qarabag je u azerskoj ligi nešto slično kao Dinamo u SuperSport HNL-u. Mislite li da je moguće da ove sezone prekinite njihovu dominaciju?

Ne. Jednostavno to nije realno. Oni su totalno drugi svijet za nas. Naš cilj je ponoviti rezultat iz prošle sezone, a to znači opet izboriti Europu. Hoće li to biti drugo ili treće mjesto, manje je bitno. Neftči se dosta pojačao, prošle sezone nisu ušli u Europu i dat će sve od sebe da im se taj kiks opet ne dogodi. Bit će teško, ali vjerujemo da možemo.

Jeste li popratili rezultate hrvatskih klubova u Europi? Rijeka je remizirala s Rumunjima, Osijek je deklasirao Estonce, a Hajduk je unatoč ne baš bajnoj igri pobijedio 2:0 Farane.

Sve očekivani rezultati. U ovom trenutku, kad je sezona tek počela, a igra se na ispadanje, dojam je u drugom planu. Bitno je jedino proći što dalje. Ne bih rekao ni da je Rijeka kiksala. Rumunji su pokazali da su nezgodna i dobra ekipa, a to što su drugoligaši, to je samo zbog toga što kod njih važe neka bizarna i teško shvatljiva pravila. Uvjeren sam da će Rijeka proći dalje. Igra uzvrat na svojoj Rujevici i sve ima u svojim rukama.

Što kažete na dolazak Gennara Gattusa i Ivana Rakitića u Hajduk? Za navijače Hajduka samo je jedno pitanje važno - hoće li napokon postati prvaci?

Fantastična stvar za Hajduk, ali i za cjelokupni hrvatski nogomet je dolazak njih dvojice. Što se tiče Rakitića, suvišno je bilo što pričati. Čovjek koji je godinama bio kapetan Seville i koji je s Barcom osvojio sve što se osvojiti moglo je došao u Hajduk. Nevjerojatno.

Mislim da je s njim Hajduk kao nikad prije istaknuo kandidaturu za prvaka. S druge strane, živcira me kad čujem ili čitam neke komentare kako Gattuso nije neko trenersko ime, kako nema karijeru, ovo, ono. Jasno je da njega svi povezuju s igračkom karijerom, ali samo to što je došao u Split sjajna je stvar za naš nogomet i za Hajduk.

Je li Dinamo i dalje prvi favorit za naslov prvaka?

Mislim da je. Jednostavno, imaju najviše kvalitete, ali ponavljam, Hajduk mi djeluje nikad ozbiljniji i mislim da ćemo od prvog kola gledati veliku borbu za svaki bod. Tome se veselim. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.