BALOON WORLD CUP

Kako je igra nastala u pandemiji uz pomoć Gerarda Piquea dobila Svjetsko prvenstvo

Foto: REUTERS/Albert Gea/Guliver

TKO NIJE bio na dječjoj zabavi i započeo spontanu igru održavanja balona u zraku? Zabavno je, stvara ovisnost i može postati vrlo kompetitivno. Ta disciplina upravo je doživjela svoje svjetsko prvenstvo, koje je osvojio Peru, nakon uzbudljivog finala koje su pratile rasprodane tribine u Španjolskoj i oko osam milijuna gledatelja Twitcha na internetu. Ako se pitate kako je naizgled djetinjasta aktivnost mogla postati legitiman izvor sportske zabave, moramo se vratiti na lockdown uzrokovan covidom-19 i ljude koji su postali kreativni kako bi ostali aktivni i kod kuće. Neki su žonglirali toaletnim rolama, izvodili zatvoreni parkour ili trčali maratone na svojim balkonima, piše The Guardian.

U međuvremenu su Antonio i Diego Arredondo, sa svojom sestrom Isabel, proživljavali drugo djetinjstvo skakućući po dnevnoj sobi u Oregonu, pokušavajući zadržati balon u zraku. "Počeli smo se prepirati o tome je li balon udario o pod ili nije, pa smo onda odlučili usporeno snimati igru kako bismo vidjeli što se dogodilo, a onda je konačno došlo do objave našeg videa na Tik-Toku", rekao je Antonio za Reuters. Njihove iznimno zabavne igre postale su viralne.

U Španjolskoj je poznati streamer Ibai Llanos postao veliki obožavatelj njihove igre, kao i branič Barcelone Gerard Pique, koji voli zabavu i ima smisla za uključivanje u druge sportove, što je pokazao reformiranjem Davis Cupa. Llanos se u kolovozu našalio na Twitteru da bi igra trebala imati vlastito svjetsko prvenstvo, a Pique je odgovorio da će ga organizirati ako Llanosov tvit dosegne 50.000 retvitova. Bilo ih je daleko više. Tako je uz malo marketinga Llanosova usputna opaska prošlog vikenda postala stvarnost u Tarragoni.

U tematskom partu PortAventuri suprotstavile su se 32 ekipe iz cijelog svijeta. Diego Arredondo, koji je uvelike zaslužan za nadahnuće tog turnira, bio je među natjecateljima koji su se našli u areni koja je nalikovala na dnevni boravak okruženom staklom. U kasnijim rundama, prilično bizarno, u sredinu je bio parkiran automobil, ali jasno je da svaki uspješan sport treba sponzora.

Pravila su jednostavna: balon se uvijek mora udariti prema gore i bod se osvaja ako udari o pod. Dvoboji traju između dvije i pet minuta, a pobjeđuje igrač koji bodovno vodi kad se sat zaustavi. Baš kao u squashu, natjecatelji ne smiju ometati suparnikov put do balona. Uvijek je zabavno ponovno pogledati najbolje trenutke dvoboja, jer se španjolski komentatori, Llanos i Ander Corts, redovito naslađuju lukavom taktikom natjecatelja koji udaraju drop-shot iza prepreka ili kad igrač preskače namještaj kako bi spasio bod. Za razliku od većine drugih sportova, muškarci mogu igrati protiv žena, a zaštitne kacige se moraju nositi.

Suci iz nogometnog svijeta svoj posao shvaćaju vrlo ozbiljno i sporne situacije upućuju u VAR sobu, gdje se usporenim snimkama utvrđuje je li balon dodirnuo pod. Veteran i bivši pomoćni sudac u La Ligi, Rafa Guerrero, posebno je pomno pratio igru, a stručnog komentatora Piquea redovito se pitalo za mišljenje kao da je veteran novonastalog sporta, a ne legenda španjolskog nogometa.

U prvom kolu odigran je uzbudljiv derbi između Andore i Francuske. Pri rezultatu 6:6 francuski igrač je pogriješio (udario je balon prema dolje) i tako donio malenoj kneževini veliku pobjedu. Vidjeli smo i bijesnu reakciju Italije jer ju je Maroko kontroverzno izbacio, a u prvom krugu je došlo i do šokantnog poraza jednog od osnivača sporta. Arredonda je, predstavljajući SAD, izgubio od Kube. Velika Britanija također je pala na prvoj prepreci. Ekvatorijalna Gvineja se pokazala previše lukavom, odigravši mješavinu snažnih i vještih udaraca i pobijedivši 6:3.

Online brojke rasle su do 600.000 istovremenih gledatelja, dok je turnir stigao do finala između Peruanca Francesca De la Cruza i Nijemca Jana Spiessa. I 300 navijača na mjestu događaja (među njima i Sergio Agüero i Jordi Alba) uživalo je gledati kako su se igrači bacali po terenu, skačući po namještaju i rušeći stolice. "Jako sam sretan, zahvaljujem Bogu na uspjehu", rekao je 18-godišnji De la Cruz, koji je izašao kao pobjednik nakon što je vješto koristio auto za drop-shotove. Podigao je zlatni balon i zaradio 10.000 eura.

Još uvijek nije jasno je li ovaj događaj bio jednokratni ili će sljedeće godine biti ponovno organiziran. No, ako ljudi nastave kupovati proizvode s oznakom #keepitup Balloon World Cup i objavljivati snimke vlastitih vještina na internetu, onda će to postati godišnji događaj. Neka natjecanja vrijedi organizirati svake godine, zaključuje The Guardian.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.