KVALIFIKACIJE ZA SP 2022.

Kek za Index komentirao grupu s Hrvatskom i odabrao favorita za prolazak

HRVATSKA nogometna reprezentacija danas je doznala protivnike u kvalifikacijama za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Igrat će sa Slovačkom, Rusijom, Slovenijom, Ciprom i Maltom u kvalifikacijskoj skupini H, odlučio je virtualni ždrijeb u švicarskom Zürichu.

 

Kek želi zagorčati život favoritima

Ždrijeb je za Index komentirao izbornik Slovenije Matjaž Kek, koji nam se javio ubrzo nakon ždrijeba te istaknuo kako je Hrvatska favorit skupine.

"Izuzetno zahtjevna skupina, mi kao četvrti nositelji nikako ne možemo biti favoriti za prolazak, ali imamo svoje šanse. Prvi favorit skupine je Hrvatska", rekao nam je Kek pa dodao:

"Slovenija će biti težak protivnik svakome, neće biti slobodnog dana u ovom prenatrpanom rasporedu, ali mi se moramo pripremiti što bolje da pokušamo nekome zagorčati život od nominalno boljih ekipa u skupini. Ne treba zaboraviti ni Cipar i Maltu, oni također mogu biti nezgodni."

Igrat će se u Kataru

Svjetsko prvenstvo će se održati od 21. studenog do 18. prosinca 2022. u pet katarskih gradova (Doha, Lusail, Al Khor, Al Wakrah, Al Rayyan).

Hrvatska reprezentacija do sada je sudjelovala na pet svjetskih prvenstava, a propustila je jedino SP 2010. u Južnoj Africi. Najveći uspjeh Hrvatska je ostvarila prije dvije godine u Rusiji osvojivši svjetsko srebro, dok je 1998. u Francuskoj bila treća. Na preostala tri SP-a nismo prošli skupinu.

Neviđen format Svjetskog prvenstva

Na svjetskom prvenstvu nastupit će 32 reprezentacije. Najviše predstavnika, 13, imat će Europa. Afrika će imati pet predstavnika, Azija četiri plus domaćina Katar, Južna Amerika najmanje četiri, a federacija CONCACAF najmanje tri.

To je ukupno 30 reprezentacija, a još dvije će biti poznate nakon dodatnih kvalifikacija. 

U dodatnim kvalifikacijama će sudjelovati po još jedan predstavnik Južne Amerike, Azije, CONCACAF-a te Oceanije, a parovi doigravanja još nisu određeni.

SVE SKUPINE:

Skupina A: Portugal, Srbija, Irska, Luksemburg, Azerbajdžan

Skupina B: Španjolska, Švedska, Grčka, Gruzija, Kosovo

Skupina C: Italija, Švicarska, Sjeverna Irska, Bugarska, Litva

Skupina D: Francuska, Ukrajina, Finska, Bosna i Hercegovina, Kazahstan

Skupina E: Belgija, Wales, Češka, Bjelorusija, Estonija

Skupina F: Danska, Austrija, Škotska, Izrael, Farski Otoci, Moldavija

Skupina G: Nizozemska, Turska, Norveška, Crna Gora, Latvija, Gibraltar

Skupina H: Hrvatska, Slovačka, Rusija, Slovenija, Cipar, Malta

Skupina I: Engleska, Poljska, Mađarska, Albanija, Andora, San Marino

Skupina J: Njemačka, Rumunjska, Island, Sjeverna Makedonija, Armenija, Lihtenštajn

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.