Mogu li Olimpijske igre u Parizu postati najuspješnije u hrvatskoj povijesti?

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL, Marko Prpic/PIXSELL, EPA-EFE

OLIMPIJSKE igre u Parizu devete su ljetne na kojima će Hrvatska nastupati kao samostalna država. Počevši s Barcelonom 1992., nezaboravnim srebrom košarkaša protiv originalnog Dream Teama te dviju bronci Gorana Ivaniševića (pojedinačno i u paru s Goranom Prpićem), Hrvatska je na dosadašnjih osam Igara osvojila 41 medalju - uravnoteženo raspoređenih na 14 zlata, 13 srebra i 14 bronci.

Najuspješnije do sada bile su one u Rio de Janeiru prije osam godina, kad su hrvatski sportaši osvojili čak 10 medalja, od čega polovicu zlatnih. Pet godina kasnije u pandemijskim uvjetima u Tokiju bili su tek nešto slabiji, osvojivši tri zlata, tri srebra i dvije bronce.

Hoće li 73 hrvatska olimpijca, koji nastupaju u 16 sportova, u Parizu nadmašiti rekorde iz Rija? Optimistično gledajući, mogli bi, jer dosta ih je u širem krugu favorita i ne bi bilo iznenađenje da osvoje medalju, ali malo je vrlo jasnih kandidata za zlato, pa bi ponavljanje pet najsjajnijih odličja iz Rija bio spektakularan pothvat.

Wikipedija

Tradicionalne olimpijske perjanice braća Sinković i Sandra Elkasević (Perković) više nisu favoriti za zlato, ali su izgledni kandidati za medalju. Tin Srbić osvojio je srebro u Tokiju i ne bi bilo iznenađenje da ponovi taj uspjeh. Mektić i Pavić tamo su bili zlatni i ne tako davno bili su uvjerljivo najbolji svjetski par. Već neko vrijeme ne igraju zajedno, ali možda se baš zato sad opet sve poklopi, za dobra, stara vremena. 

Vaterpolisti su ove godine već osvojili svjetsko zlato i europsku broncu, no znači li to da su formu tempirali za već završena natjecanja? Rukometaši u posljednjih sedam godina imaju jednu medalju s velikih natjecanja, ali s novim izbornikom Sigurðssonom sigurno vrijede četvrtfinala, a onda ih jedna pobjeda gura u borbu za medalje.

Giovanni Cernogoraz još u Londonu 2012. osvojio je zlato u trapu i otkrio Hrvatima ljubav prema sačmaricama, no je li 12 godina kasnije sposoban pogoditi dovoljno glinenih golubova za još jednu medalju? Za početak, dobio je čast da na ceremoniji otvorenja nosi hrvatsku zastavu, zajedno s judašicom Barbarom Matić, koja je možda i najjasnija hrvatska nada za zlato u Parizu.

Potencijalna medalja uvijek se nađe u jedrenju i u borilačkim disciplinama, a nikad se ne zna kad netko potpuno neočekivano može zasjati, poput Sare Kolak kad je 2016. senzacionalno bacila koplje do zlata.

Atletika

Dosadašnje medalje: 5 - Blanka Vlašić (srebro 2008., bronca 2016.), Sandra Elkasević (zlato 2012. i 2016.), Sara Kolak (zlato 2016.)
Predstavnici u Parizu: 9 - Sandra Elkasević, Marija Tolj (disk), Martin Marković (disk), Sara Kolak (koplje), Filip Mihaljević (kugla), Matija Gregurić (kladivo), Filip Pravdica (dalj), Bojana Bjeljac, Matea Parlov Koštro (maraton)

EPA-EFE

Nakon što je u Tokiju prekinula zlatni niz iz Londona i Rija, Sandra Perković u novu olimpijsku godinu ušla je s novim prezimenom i u njoj nastavila europsku dominaciju osvojivši sedmo zlato u kontinentalnoj konkurenciji. U svjetskoj je još bez pobjede, nipošto nije favoritkinja za medalju, a kamoli za zlato, ali je svakako ozbiljna kandidatkinja.

Sara Kolak bila je senzacija u Riju, gdje je osvojila zlato, ali nikad se više nije uspjela približiti takvom uspjehu. Na nedavnom EP-u bila je tek 11., već dvije godine nije prebacila 60 metara i ne spada među ozbiljne kandidate za medalju. Svi ostali mogli bi biti prezadovoljni ulaskom u finale, uključujući europskog viceprvaka u kugli Filipa Mihaljevića i drugu diskašicu Mariju Tolj, koji su u prethodnim pokušajima ostajali za malo kratki.

Biciklizam

Predstavnici u Parizu: 1 - Marin Ranteš (BMX Freestyle)

Marin Ranteš se kroz kvalifikacijske turnire ugurao na mala vrata na Olimpijske igre, gdje će biti jedini naš predstavnik u biciklizmu i prvi u povijesti u disciplini BMX Freestyle. Varaždinac tvrdi da ga ne zanima ništa osim zlata, pa dok vjerojatno nitko drugi ne očekuje takvo nešto od njega, ako pokaže trikove kakve još nikad nije, zašto ne bi bio barem među tri od 12 natjecatelja?

Boks

Dosadašnje medalje: 1 - Filip Hrgović (bronca 2016.)
Predstavnici u Parizu: 1 - Gabrijel Veočić (do 80 kg)

Davor Puklavec/PIXSELL

Jedini Hrvat u boksačkim turnirima bit će Gabrijel Veočić, ovogodišnji europski prvak iz Beograda. Kaže da je u boljoj formi nego tada, kao osmi nositelj slobodan je u prvom kolu i samo ga dvije pobjede dijele od polufinala, odnosno medalje. Problem je samo u tome što mu u potencijalnom četvrtfinalu na putu stoji prvi nositelj.

Gimnastika

Dosadašnje medalje: 2 - Filip Ude (srebro 2008.), Tin Srbić (srebro 2021.)
Predstavnici u Parizu: 2 - Tin Srbić (preča), Aurel Benović (parter, preskok)

Tin Srbić u Tokiju je osvojio srebro, a drugo mjesto na natjecanju Svjetskoga kupa u Kopru daje nadu da bi u Parizu mogao ponoviti nešto slično. Benović je debitant na Igrama i natječe se u dvije discipline, a plasman u finale u bilo kojoj od njih bio bi mu ravan medalji.

Jedrenje

Dosadašnje medalje: 3 - Šime Fantela i Igor Marenić (zlato 2016), Tonči Stipanović (srebro 2016. i 2021.)
Predstavnici u Parizu: 6 - Šime i Mihovil Fantela (49er), Filip Jurišić (ILCA7), Elena Vorobjeva (ILCA6), Palma Čargo (windsurfing), Martin Dolenc (kiteboarding)

Otkako je promijenio klasu i partnera nakon zlata u Riju, Šime Fantela nije tako dominantan s bratom Mihovilom u 49eru, ali sve osim finala bio bi neuspjeh za zadarsku braću. Kandidati su za medalju, ali nipošto favoriti. Isto se može reći za Filipa Jurišića, koji je u neizvjesnoj borbi za hrvatsko mjesto u Laseru pobijedio dvostrukog olimpijskog viceprvaka Tončija Stipanovića.

Palma Čargo i Martin Dolenc također su debitanti, ali u daskaškim disciplinama. Ako se dočepaju finalnog dana, neobičan sustav natjecanja daje im za pravo da se nadaju medalji, bez obzira na rezultate iz kvalifikacijskih plovova.

Judo

Predstavnici u Parizu: 3 - Barbara Matić (do 70 kg), Katarina Krišto (do 63 kg), Zlatko Kumrić (do 100 kg)

EPA-EFE

Vjerojatno najveća favoritkinja za zlato od svih hrvatskih predstavnika u Parizu judašica je Barbara Matić, koja već desetljeće bere medalje na velikim natjecanjima. U Zagrebu je ove godine osvojila europsko zlato, zbog ozljede prsta je preventivno propustila SP, ali spremna je u Parizu popuniti kolekciju bilo kakvom medaljom, po mogućnosti najsjajnijom.

Kajak/kanu

Predstavnici u Parizu: 2 - Matija Marinić (C1 slalom), Anamaria Govorčinović (K1 sprint)

Kanuist divljevodaš Matija Marinić u Tokiju je bio 11., a u Parizu će, osim u slalomu, nastupiti i u novoj disciplini kayak cross. Anamariju Govorčinović također čekaju druge Igre, u jedinoj preživjeloj ženskoj sprinterskoj disciplini u kajaku, njoj omiljenoj dionici na 500 metara.

Plivanje

Dosadašnje medalje: 1 - Duje Draganja (srebro 2004.)
Predstavnici u Parizu: 3 - Nikola Miljenić (200 m slobodno, 100 m leptir), Jere Hribar (50 m slobodno), Jana Pavalić (50 m slobodno, 100 m slobodno)

Troje hrvatskih plivača u Pariz dolazi s kubertenovskim ambicijama, sa željom da se na najvećoj sceni prezentiraju najbolje što mogu i po mogućnosti postave osobne rekorde, pa za što im bude dovoljno, bude.

Rukomet

Dosadašnje medalje: 3 - zlato 1996. i 2004., bronca 2012.
Predstavnici u Parizu: 14 - muška reprezentacija

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U Tokiju su rukometaši prekinuli niz osvajanja medalja na svakim drugim Igrama, a nema naznaka da će u Parizu pokrenuti novi. Hrvatska već godinama nije velesila kakva je bila, ali plasman u četvrtfinale je izgledan, a tada ih prava predstava na pravi dan može dovesti u borbu za odličja.

Stolni tenis

Predstavnici u Parizu: 4 - Andrej Gaćina, Tomislav Pucar (singl i ekipno), Filip Zeljko (ekipno), Ivana Malobabić (singl)

U sportu u kojem nada prestaje kad se s druge strane nađe netko kineskog podrijetla, ždrijeb je najvažniji. To vrijedi za sve troje predstavnika u pojedinačnoj konkurenciji, ali ni u muškoj ekipnoj konkurenciji ne treba očekivati čuda.

Streljaštvo

Dosadašnje medalje: 3 - Snježana Pejčić (bronca 2008.), Giovanni Cernogoraz (zlato 2012.), Josip Glasnović (zlato 2016.)
Predstavnici u Parizu: 3 - Miran Maričić, Petar Gorša (zračna puška 10 m), Giovanni Cernogoraz (trap)

Cernogoraz je pucanje u glinene golubove 2012. stavio na hrvatsku sportsku kartu, a 12 godina kasnije, kao nositelj zastave uz Barbaru Matić, u Pariz dolazi po novu medalju. Nije favorit za zlato, ali nije bio ni u Londonu, a ako uđe u finale, sve je moguće. 

Petar Gorša je uz Šimu Fantelu i Andreja Gaćinu rekorder među aktualnim hrvatskim olimpijcima, ovo su im pete Igre. Kao i za kolegu mu Maričića, finale bi bilo velik uspjeh.

Taekwondo

Dosadašnje medalje: 5 - Martina Zubčić (bronca 2008.), Sandra Šarić (bronca 2008.), Lucija Zaninović (bronca 2012.), Matea Jelić (zlato 2021.), Toni Kanaet (bronca 2021.)
Predstavnici u Parizu: 3 - Lena Stojković (do 49 kg), Marko Golubić (do 68 kg), Ivan Šapina (preko 80 kg)

Najtrofejniji hrvatski borilački sport na Olimpijskim igrama mogao bi proširiti kolekciju jer svih troje predstavnika ima šanse za izvrstan rezultat. Lena Stojković dominirala je u kategoriji do 46 kg, ali na Igrama je granica tri kilograma viša, što je na tim razinama velika razlika. Marko Golubić je svjetski prvak do 74 kg, ali u Parizu nastupa do 68 kg. Ivan Šapina također je osvajao europske i svjetske medalje. Svatko od njih, ako bude u top izdanju na dan natjecanja, može do odličja.

Tenis

Dosadašnje medalje: 5 - Goran Ivanišević (bronca 1992.), Goran Ivanišević i Goran Prpić (bronca 1992.), Mario Ančić i Ivan Ljubičić (bronca 2004.), Mate Pavić i Nikola Mektić (zlato 2021., Marin Čilić i Ivan Dodig (srebro 2021.)
Predstavnici u Parizu: 4 - Donna Vekić, Petra Martić (singl), Mate Pavić i Nikola Mektić (parovi)

EPA-EFE

Zlatni par iz Tokija ponovo je zajedno, pa iako nisu u ondašnjoj nepobjedivoj formi, Mate Pavić i Nikola Mektić sigurno će biti jedna od najvećih hrvatskih uzdanica za medalju. Donna Vekić pokazala se u fantastičnoj formi u Wimbledonu, ali u Parizu se igra na zemlji Roland Garrosa. Bit će zanimljivo ispratiti je i u mješovitim parovima s Pavićem, pogotovo ako rano ispadne u singlu.

Vaterpolo

Dosadašnje medalje: 3 - srebro 1996. i 2016., zlato 2012.
Predstavnici u Parizu: 13 - muška reprezentacija

Utakmice reprezentacija posebno su važne za olimpijski doživljaj jer ih se može pratiti tijekom cijelih Igara, svaka dva dana, a vaterpolisti su u boljem trenutku od rukometaša i svakako ozbiljniji kandidat za medalju. 

No, ovaj sport voli natiskati sva velika natjecanja u nekoliko mjeseci, pa Hrvatska već ima europsko srebro iz Zagreba u siječnju i svjetsko zlato iz Katara u veljači. Je li moguće održavati tako visoku razinu kroz cijelu godinu?

Veslanje

Dosadašnje medalje: 7 - osmerac (bronca 2000.), Nikša i Siniša Skelin (srebro 2004.), četverac na pariće (srebro 2012.), Martin i Valent Sinković (zlato 2016. i 2021.), Damir Martin (srebro 2016., bronca 2021.)
Predstavnici u Parizu: 5 - Martin i Valent Sinković (dvojac bez), Patrik i Anton Lončarić (dvojac na pariće), Damir Martin (samac)

Veslanje je Hrvatskoj donijelo već sedam olimpijskih medalja i prema tome je naš najtrofejniji sport, a vlasnici pet od tih sedam medalja vraćaju se u Pariz. Braća Sinković i Damir Martin osvajali su ih i zajedno u četvercu i zasebno u dvojcima i samcu.

Sinkovići su posljednjih godina lutali između disciplina i naposljetku procijenili da veće šanse za novu medalju imaju u dvojcu bez kormilara nego u dvojcu na pariće. Damir Martin je i dalje u vrhunskoj formi, pa iako je konkurencija u samcu ogromna, već nas je naviknuo na čudesne olimpijske izvedbe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.