Ovo je raspored nastupa svih hrvatskih sportaša na OI-ju u Parizu

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

OLIMPIJSKE igre u Parizu službeno počinju ceremonijom svečanog otvorenja u petak, na kojoj sportaši prvi put neće prodefilirati stadionom, nego rijekom Seinom na brodovima. Neka su natjecanja počela već u srijedu, a hrvatski sportaši prvi put će na borilišta u subotu, jutro nakon otvorenja.

Hrvatsku u Parizu predstavljaju 73 olimpijca - 58 sportaša i 15 sportašica - u 16 sportova, a ukupna delegacija broji 157 članova, uključujući trenere, članove stožera i dužnosnike. Najviše olimpijaca otpada na muške reprezentacije u rukometu i vaterpolu, koje imaju 14, odnosno 13 članova.

Rukometaše i vaterpoliste pratit ćemo kroz cijele Igre jer imaju po pet garantiranih utakmica u skupini, plus eliminacijske od četvrtfinala. Lijepo su se "dogovorili" da ne igraju na isti dan sve do borbe za odličja, no budu li i jedni i drugi igrali finale, posljednjeg dana Igara započet će u pola sata razlike i većinom se odvijati istovremeno.

Prvi kreće Damir Martin

No, prvi Hrvat koji će nastupiti u Parizu veslač je Damir Martin, koji se dosad svaki put s Olimpijskih igara vraćao s medaljom - 2012. sa srebrom iz četverca, a 2016. i 2021. je u samcu osvojio srebro odnosno broncu. On, kao i njegovi kolege iz srebrnog četverca braća Sinković, ima priliku postati prvi Hrvat s četiri olimpijske medalje na Ljetnim igrama od samostalnosti.

Martin će s 36 godina u pohod na povijesnu medalju krenuti u kvalifikacijama samca, koje kreću u 9 sati. Nešto kasnije kreću i kvalifikacije dvojca na pariće s blizancima Patrikom i Antonom Lončarićem, dok se braća Sinković priključuju dan kasnije.

U subotu ćemo pratiti i gimnastičare Tina Srbića i Aurela Benovića u kvalifikacijama na spravama, kanuista Matiju Marinića, a počinju i teniski te stolnoteniski turniri. Rukometaši olimpijski turnir otvaraju u 14 sati protiv Japana.

Utorak je najbogatiji

Najsadržajniji dan za Hrvatsku bit će utorak, 30. srpnja, kad bismo mogli imati predstavnike u čak 10 sportova, ovisno o ždrijebu te uspjesima tenisača, stolnotenisača, veslača te boksača Veočića. 

Tog bismo dana mogli dočekati i prvu medalju, ako prethodno ne iznenade kanuist Marinić ili naši predstavnici u zračnoj pušci Maričić i Gorša, jer je 30. srpnja na rasporedu finale trapa, u kojem bi Giovanni Cernogoraz mogao pokušati ponoviti uspjeh iz Londona 2012., kad je osvojio zlato.

U prilogu vam donosimo kompletan raspored nastupa hrvatskih sportaša, koji će se popunjavati kad budu poznati točan ždrijeb i satnica u nekim sportovima, a prazniti kako neki sportaši budu ispadali. Za sada smo većini u raspored stavili potencijalne termine sve do finala.

Igre u Parizu završavaju 11. kolovoza, kad se održavaju finala u većini momčadskih sportova, pa tako i u vaterpolu i rukometu, a ako naše reprezentacije ne doguraju tako daleko, posljednjeg dana predstavljat će nas maratonke Bojana Bjeljac i Matea Parlov Koštro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.