Ovo je vjerojatna postava Hrvatske za Portugal

Foto: EPA

PORTUGAL i Hrvatska danas u 20:45 u Lisabonu igraju utakmicu prvog kola Skupine 1 elitnog ranga Lige nacija. Bit će to prva utakmica za momčad izbornika Zlatka Dalića nakon Europskog prvenstva, na kojem nije prošla grupnu fazu. Portugalci su na Euru došli do četvrtfinala, gdje ih je Francuska izbacila nakon penala.

Poslije Portugala, Hrvatska će u nedjelju u 20:45 na osječkoj Opus Areni ugostiti Poljsku, dok će utakmicu sa Škotskom odigrati u listopadu. Dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine prolaze u iduću fazu Lige nacija. Podsjetimo, Hrvatska je u prošlom izdanju došla do finala i u njemu izgubila od Španjolske nakon raspucavanja.

Dalić najavio promjene

Dalić je najavio moguću promjenu sustava igre zbog više izostanaka: "Uvijek je cilj rezultat, ali moramo iskušati neke sisteme igre. Pokušat ćemo dati šansu brojnim igračima. Ali primarni cilj je rezultat. Htio bih da osvojimo skupinu, da budemo što bolji kako bismo imali dobar ždrijeb.

Kod nas je puno upitnika zbog dosta ozljeda. Nakon dva dobra treninga vidjet ćemo kako će to izgledati sutra. Pokušat ćemo dati svoj maksimum protiv velikog protivnika. Počinje nova borba za nas i novo slaganje. Moramo posložiti sve, ali ne možemo to na brzinu. Pokušat ćemo sutra jedan sistem, u Osijeku drugi, pa ćemo vidjeti gdje smo."

Zbog nedostatka krilnih igrača, očekuje se da Dalić isproba formaciju s trojicom stopera. Međutim, trenutni kadar Hrvatske nije idealan ni za tu formaciju jer zbog ozljeda nema dva desna beka, Josipa Juranovića i Josipa Stanišića. Zato bi Hrvatska protiv Portugala mogla izgledati ovako:

U izostanku dva bundesligaška beka, desni bok mogli bi pokriti Kristijan Jakić iz Augsburga, koji je inače veznjak, ali je u Njemačkoj već igrao kao bek, ili Dinamov Marko Pjaca, kojeg je Dalić izvorno stavio na pretpoziv pa ga ipak priključio ekipi. Pjaca je ove sezone i za Dinamo igrao na toj poziciji.

Dvojba u napadu

Pored te pozicije, postoje još dvije dvojbe. Jedna od njih je mjesto desetke, odnosno polušpice iza dva najisturenija igrača, gdje bi Dalić mogao postaviti Dinamovog Martina Baturinu i Atalantinog Marija Pašalića. Baturina je bolji u kreaciji, a Pašalić u napadanju dubine i realizaciji, pa će izbor ovisiti o Dalićevim taktičkim zamislima za utakmicu.

Konačno, u vrhu napada očekuje se Andrej Kramarić, koji je novu sezonu u Hoffenheimu otvorio hat-trickom, a uz njega će vjerojatno biti Dinamov Bruno Petković ili Osasunin Ante Budimir. Novi reprezentativac, Eintrachtov Igor Matanović priliku će najvjerojatnije čekati s klupe.

Standings provided by Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.