BiH: Stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na snagu je povijesna prilika za zemlju

Foto: FAH

SPORAZUM o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Bosne i Hercegovine i Europske unije koji je parafiran još 2007. godine u ponedjeljak je stupio na snagu a visoki europski i bosanskohercegovački dužnosnici tim su povodom ustvrdili kako je to povijesna prilika koja bi trebala značajno potaknuti provedbu reformi.

"Počinje novo poglavlje. Politička jasnoća, odlučni potezi i pravo, koordinirano djelovanje institucija na svim razinama sada su potrebni za razvoj i provedbu reformi", kazala je visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini u izjavi koju je prenijela Delegacija EU u BiH.

SSP je godinama bio "na čekanju" zbog inzistiranja Bruxellesa na promjenama poput provedbe presude Europskog suda za ljudska prava kojom se od BiH tražilo da eliminira diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina iz ustava i izbornog zakonodavstva.

Očekuju se reforme u gospodarskom, socijalnom i političkom sektoru

To se ipak nije dogodilo a EU je nakon masovnih prosvjeda koji su BiH potresli u veljači 2014. godine promijenila pristup usmjerivši svoja očekivanja na reforme u gospodarskom, socijalnom i političkom sektoru koje bi postupno otvorile vrata i ustavnim promjenama sukladnim europskim standardima.

"Opipljivi rezultati" koji se sada očekuju, kako je istaknula Mogherini, bit će od temeljne važnosti kada Europsko vijeće bude razmatralo zahtjev za članstvo BiH u Uniji.

SSP-om se uspostavlja blisko partnerstvo između EU-a i BiH i produbljuju političke, ekonomske i trgovinske veze između dvije strane a to će ujedno biti okvir u kojemu će BiH provodi pripreme za eventualno članstvo u Uniji.

Hahn: Ovo je odlučujući trenutak za BiH

Povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn ocijenio je kako je stupanje na snagu SSP-a odlučujući trenutak u odnosima između EU i BiH.


"SSP donosi nove odgovornosti koje proizlaze iz provedbe i koje trebaju ispuniti vlasti BiH. Europska komisija neće štedjeti napore da pomogne vlastima ove zemlje u provedbi potrebnih reformi", kazao je Hahn.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark istaknuo je u Sarajevu kako je ovo prijelomnica jer predstavlja prvi korak ka pridruživanju BiH Uniji a ujedno je dokaz uspjeha novog pristupa EU toj zemlji.

"Nadam se da će svi politički čimbenici shvatiti kakva je prilika pružena i zajednički na tome raditi", kazao je švedski diplomat.

Zvizdić: Trenutak za slavlje, ali ne zaboravimo na obveze

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je novinarima u Sarajevu kako je ovo povod kojega bi valjalo proslaviti no pri tom valja imati na umu i brojne obveze koje čekaju.

"Novim dijalogom jačat ćemo odnose sa EU", kazao je Zvizdić najavljujući kako će odmah biti uspostavljeno vijeće za suradnju BiH i EU kao i odbor za stabilizaciju i pridruživanje.

Procijenio je kako će BiH trebati šest godina za dovršetak procesa pridruživanja EU.

"Budemo li provodili reforme... krajem ove ili početkom naredne godine mogli bismo podnijeti aplikaciju za članstvo u EU", ustvrdio je Zvizdić dodajući kako su u Vijeću ministara BiH u cijelosti spremni za provedbu te da u tome trebaju sudjelovati i vlade dva entiteta.

Pred BiH i prilagodba privremenog trgovinskog sporazuma sa EU


Stupanjem na snagu SSP-a BiH je prestala biti jedina zemlja regije bez ugovornih odnosa sa EU-om a tim se činom tvrtkama iz ove zemlje omogućava povoljniji pristup tržištu EU-a što bi trebalo potaknuti i gospodarski rast u BiH a time i rješavanje gorućeg problema nezaposlenosti koja u toj zemlji dostiže stopu od 27 posto.

No jedan od izazova koji stoje pred BiH je i prilagodba privremenog trgovinskog sporazuma sa EU-om koji se primjenjuje od 1. srpnja 2008. godine.

Taj se dio ugovornih odnosa mora početi primjenjivati i na Hrvatsku kako bi ona uživala povlastice pri izvozu u BiH kao i ostale članice EU-a što sada nije slučaj.

Vlasti BiH tome se za sada protive s obrazloženjem kako bi bescarinski uvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane iz Hrvatske uništio domaću proizvodnju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.