Kronologija publikacija koje su izazivale gnjev islamskih fundamentalista

Foto: Sotonski stihovi (Olaf Simons)

DONOSIMO vam kronologiju publikacija koje su svojim sadržajem izazvale gnjev islamskih fundamentalista.

Peticija iz Kolkate (1985)

Indijski književnici Sita Ram Goel i Chandmal Chopra su 29. ožujka 1985. godine visokom sudu Kolkate predali peticiju u kojoj pozivaju na zabranu Kurana. Chandmal Chopra je zabranu zatražio uz obrazloženje da Kuran "promiče disharmoniju, osjećaje neprijateljstva, mržnje i zlovolje između religijskih zajednica".

Peticija je rezultirala neredima i prosvjedima u Indiji i Bangladešu. Ubijeno je najmanje 12 ljudi, a ranjeno na stotine.

"Sotonski stihovi" Salmana Rushdia (1998)

Novela "Sotonski stihovi" Salmana Rushdie je objavljena 1998. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Spisatelj je u romanu između ostalog sugerirao da je Muhamed "poslanik vraga" što je izazvalo žestoku osudu muslimanskih vjernika. Rushdie je prozvan nevjernikom i optužen za bogohuljenje zbog čega je iranski ajatolah Ruhollah Khomeini 1989. godine izdao fetvu u kojoj muslimanima naređuje da ubiju književnika. Objava "Sotonskih stihova" je izazvala brojna ubojstva, pokušaje ubojstva i bombaške napade.

Behzti (2004)

Behzti (nečast) je predstava sikhsog dramaturga s britanskim državljanstvom Gurpreet Kaur Bhattija. Predstava je u prosincu 2004. uzdrmala Ujedinjeno Kraljevstvo zbog kontraverznih scena silovanja, psihičkog zlostavljanja i ubojstava. Sljedbenici sikizma (monoteistička religija u indijskoj i pakistanskoj regiji Pandžab) su premijeru popratili nasilnim prosvjedima, a predstava je otkazana nakon samo dva dana.

Karikature Muhameda u Jyllands-Posten (2005)

Možda najpoznatija, kontroverza oko objavljivanja karikatura Muhameda u danskim dnevnim novinama Jyllands-Posten je započela u rujnu 2005. godine. Uredništvo je najavilo objavu dvanaest karikatura uz obrazloženje da želi pridonijeti globalnoj raspravi o kritiziranju islama i samocenzuriranju medija. Protiv objave su prvo digli glas muslimani u Danskoj, da bi karikature na koncu izazvale val prosvjed diljem svijeta i nerede u pojedinim muslimanskim zemljama.

Flemming Rose, urednik rubrike za kulturu u Jyllands-Posten je na globalnu reakciju odgovorio snažnom obranom temeljnog prava na slobodu govora.

"Kad sam napisao popratni tekst za publikaciju crteža, ja sam rekao da je čin povezan sa samocenzurom, a ne slobodom govora. Sloboda govora je u knjigama, mi imamo zakon kojeg nitko još nije odlučio ponovno napisati. Sve se to promijenilo nakon što su stigle prijetnje smrću; sad je to pitanje šerijatskog zakona koji gazi temeljno pravo slobode govora."

Karikature Larsa Vilksa (2007)

Švedski umjetnik Lars Vilks je u srpnju 2007. godine objavio niz karikatura u kojima je glava proroka Muhameda prikazana na tijelu psa. Nekolicina umjetničkih galerija je odbila pokazati crteže, navodeći sigurnosne razloge i strah od nasilja.

Karikature su naposljetku objavljene u nizu autohtonih medija, no međunarodnu pažnju je izazvao regionalni dnevnik Nerikes Allehanda koji je crteže objavio 18. kolovoza uz intrigantan tekst uredništva o medijskoj samocenzuri i religijskim slobodama.

Članak i crteži su izazvali prosvjede muslimana u Švedskoj, kao i službene prosvjedne note Irana, Pakistana, Afganistana, Egipta i Jordana.

Švedska policija je nakon objave crteža podigla razinu sigurnosti u blizini redakcije Nerikes Allehanda čiji su novinari i urednici zbog prijetnji smrću bili prisiljeni na korištenje tjelesnih čuvara.

Prijetnje smrću su upućene i Vilksu.

Fitna (2008)

Fitna je kratki, 17 minutni film nizozemskog parlamentarca Geerta Wildersa koji sugerira da Kuran potiče sljedbenike na mržnju protiv svih koji krše islamska učenja. Uradak je mješavina citata iz svetih muslimanskih knjiga popraćen scenama nasilja i mržnje fundamentalista.

Iako "zapaljivog" sadržaja Fitna nije izazvala velike prosvjede.

Gregorius Nekschot (2008)

Gregorius Nekschot je pseudonim kontraverznog nizozemskog karikaturista koji se satirom rado izrugivao ideji multikulturalizma i ljudima sa snažnim religijskim uvjerenjima. Nekschot je priveden u svibnju 2008. godine i optužen za poticanje mržnje, nasilja i religijske nesnošljivosti. Njegovo uhićenje je izazvalo široku nacionalu raspravu o slobodi govora i izražavanja. Optužbe protiv karikaturiste su odbačene u rujnu 2010. godine. Umjetnik je godinu dana kasnije prestao s objavljivanjem karikatura.

Nekschot je bio bliski suradnik filmaša Thea van Gogha koji je zbog borbe za slobodu govora i filma "Podčinjenost" ubijen 2004. godine. Njegovo ubojstvo je izazvalo gnjev i tugu diljem Nizozemske. 

Charlie Hebdo (2011/2012)

Satirički tjednik Charlie Hebdo je u studenom  2011. godine objavio izdanje u kojem je "gost urednik" prorok Muhamed. Tjednik je izašao uz natpis "100 udaraca bičem ako ne umrete od smijeha".

Publikacija je izazvala gnjev fundamentalista i prije nego što se izdanje našlo na kioscima, a redakcija je napadnuta molotovljevim koktelom.

Nevinost muslimana (2012)

"Nevinost muslimana" je naziv protuislamskog filma kojeg je napisao i režirao Nakoula Basseley Nakoula. Reklame za film u trajanju od 14 minuta su postavljene na YouTube u srpnju 2012. godine s nazivima "Pravi život Muhameda" i "Trailer za film o Muhamedu".

Redatelj je protuislamski sadržaj dodao u postprodukciji bez znanja glumaca. Muslimani su film prihvatili kao uvredu proroku zbog čega su 11. rujna izbili nasilni prosvjedi u Egiptu i drugim arapskim i muslimanskim nacijama.    

U nasilju je poginulo preko 50 osoba, a protiv režisera je izdano niz fetvi, uključujući i onu pakistanskog ministra koji je za glavu Nakoula ponudio novčanu nagradu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.