Sigurnosne šifre budućnosti: Identificirat će nas moždani valovi i otkucaji srca?

U FILMOVIMA ste se dosad nagledali sofisticiranih sustava šifriranja i identifikacije u kojima se koriste otisci prsta, prepoznavanje lica ili skeniranje mrežnice oka, a znanstvenici sad rade na sustavu kojeg će biti nemoguće prevariti. Zaboravite ukucavanje lozinki koje vam netko može ukrasti - sigurnosne šifre budućnosti su, uvjereni su stručnjaci, vaši moždani valovi i otkucaji srca.

Moždane reakcije na slike kao lozinka

Američki i britanski istraživači trenutno zajedno rade na studiji koja prikazuje kako je reakcije mozga na određene podražaje moguće primijeniti kao identifikaciju. Tijekom svog istraživanja zamolili su ispitanike da prebroje koliko se puta određeno slovo pojavljuje na ekranu. Svaki put kad bi osoba otkrila traženo slovo, mozak bi odaslao specifičan signal.

Jedan od istraživača, Navin Cota, za ABC je pojasnio: "To znači da se umjesto standardnih šifri može kao identifikacija koristiti prepoznavanje slika. Recimo, zamislite da su vam ponuđena dva seta fotografija - prvi s pejzažima, drugi s osobama, među kojima je i neka vama bliska osoba, primjerice majka. Nakon što odaberete fotografiju iz prvog seta, prikazat će vam se fotografije iz drugog seta. Sustav je u potpunosti siguran jer samo osoba koja je fotografije odabrala kao šifru zna koje fotografije treba odabrati. Reakcija mozga osobe koja zna koje fotografije traži razlikuje se od one koja ne zna što treba tražiti. Čak i ako slučajno pogodite prave fotografije, reakcija vašeg mozga će biti kriva".

Najveći izazov stručnjacima je, kako je naveo Cota, trenutno taj kako na što jednostavniji način uhvatiti moždane valove, bez da se osobu mora priključiti na elektroencefalograf (EEG).

Ne postoje dva srca koja jednako kucaju?


Druga metoda kojom bi mogla biti zajamčena posve jedinstvena identifikacija je, tvrde stručnjaci, analiza otkucaja srca. Naime, uvjereni su kako ne postoje dva srca koja jednako kucaju.

Inženjer John Irvine iz Draper laboratorija u Cambridgeu i njegov suradnik Steve Israel iz Integrity Applications do sad su studiju proveli na 200 ljudi, a iako nije poznato hoće li njihova teorija "držati vodu" kad je se primjeri na milijune ljudi, uvjereni su kako je "obećavajuća".

I u ovom slučaju velik je izazov "hvatanje signala". Naime, za dobro očitanje otkucaja srca, potrebno je prisloniti uređaj na prsa osobe, ali "prihvatljivi signal", kako navode stručnjaci, mogao bi se dobivati i očitanjem pulsa na ruci ili prstu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.