U Njemačkoj manjak zidara: Plaća i do 3.000 eura mjesečno

Screenshot: Wikipedia

SITUACIJA na tržištu rada izgleda sve bolje i bolje za zidare u Njemačkoj, prenosi Deutsche Welle. Uz to, zidarima se nude i dobri uvjeti. Ipak, i dalje je broj kandidata relativno malen.

"Ja potječem iz zidarske obitelji. Moj djed je zidar, kao i moj stric. Zato je za mene bilo jasno da želim na građevinu", rekao je DW-u Marlon Blandow, 25-godišnji zidarski naučnik, koji je opisao uvjete u kojima se nalazi i razloge zbog kojih se odlučio upravo za taj posao.

"Mnogi misle da je jednostavno izgraditi zid. To sam i ja mislio. No kod mojih prvih pokušaja zidovi nisu ispali ravni", priznao je Blandow, no ističe kako se od tada uhodao u posao i polako "pohvatao" sve trikove zanata.

Lutz Hollmann, Marlonov šef, ističe kako je osim praktičnog rada nužno i teoretsko obrazovanje. Zato je Marlonov put strukturiran na način da je prvu godinu proveo u programu školovanja, dok je tek na drugoj i trećoj počeo intenzivnije raditi na gradilištu.

Ipak, Hollman navodi kako mu ocjene nisu u prvome planu. Kao prioritete nabraja pouzdanost i predispozicije za timski rad.

"Nekada su zidari povremeno i sami postavljali pločice ili druge podne obloge. Danas to više nije tako. No ipak je dobro da znaju kako se to radi", objašnjava Hollmann, dodajući kako se danas za vrijeme procesa izobrazbe zidari upoznaju i s radom keramičara, krovopokrivača, soboslikara, kako bi stekli što širi uvid u cjelokupne radove na gradilištu, rekao je za DW.

U inozemstvu postoji veliki interes za izučavanje zidarskog zanata u Njemačkoj, preko 5 posto naučnika dolazi iz inozemstva. Programi poput Erasmus+ organiziraju i financiraju razmjene naučnika.

Njemački naučnici najčešće idu u Italiju, rekao je Berthold Hübers iz Saveznog instituta za strukovno obrazovanje, ističući kako se u "Italiji može raditi na obnovi povijesnih građevina, kojih u Njemačkoj nema toliko".

Mladi na zidarski posao često gledaju kao na prvu stepenicu, mnogi od njih planiraju daljnje napredovanje. Marlon kaže da, unatoč tome što voli svoj posao, ipak ne želi vječno ostati pomoćni zidar te želi položiti majstorski ispit ili nastaviti studij.

Njegov šef ističe kako je danas teško naći dobre zidare te nadodaje kako postoji velika potražnja za njima. Uz dosta sigurno zaposlenje, kao dodatni plus Hollmann ističe i plaću.

"Pomoćni zidar u njemačkoj saveznoj pokrajini Donjoj Saskoj zaradi oko 17 eura po satu, što bruto iznosi oko 3.000 eura mjesečno", napominje Hollmann, dodajući kako je i naučnička plaća, koja iznosi oko 800 eura mjesečno, pristojna.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.