Hitna helikopterska medicinska služba u samo mjesec dana intervenirala čak 52 puta

Foto: Ministarstvo zdravlja

U MJESEC dana djelovanja hitne helikopterske medicinske službe (HHMS), medicinski timovi dvaju helikoptera koji djeluju iz baza na Krku i Braču imali su ukupno 52 medicinske intervencije, rekao je u srijedu pomoćnik ministra zdravlja Miljenko Bura.

Od početka pilot projekta HHMS-a 9. rujna, pa do 30. rujna, iz baze na Krku obavljeno je 20 medicinskih intervencija, a s Brača 32 intervencije, kazao je Bura na okruglom stolu u Novinarskom domu o važnosti tzv. "zlatnog sata" u hitnoj medicinskoj pomoći.

"Zlatni sat" obuhvaća vrijeme od dojave do dolaska pacijenta u hitni bolnički prijam, što povećava šanse za preživljavanje od 30 do 50 posto.

Cilj je projekta da se što većem broju pacijenata omogući medicinsko zbrinjavanje u okviru "zlatnog sata", a dosadašnje intervencije pokazale su da smo na taj način dobili znatno bolje zbrinjavanje pacijenata s traumama, posebno s akutnim koronarnim sindromom i moždanim udarom, rekao je Bura i najavio uređivanje bolničkih heliodroma.

Pilot-projekt financira se sredstvima Svjetske banke, a u njemu sudjeluje deset educiranih timova medicinskih djelatnika i dva helikoptera, opremljena kao manje jedinice intenzivne njege. Helikopteri za te specijalne namjene, za razliku od transportnih, mogu slijetati na različite manje površine, što olakšava pristup pacijentu i dodatno skraćuje prijevoz do bolnice.

To je osobito značajno kod stanja kao što su srčani i moždani udar, kada ishod liječenja izravno ovisi o što bržem zbrinjavanju unutar "zlatnog sata". Isto vrijedi i za teške ozljede, kritična stanja i prometne nesreće pri velikim brzinama, gdje se stradali do sada nisu zbrinjavali helikopterima zbog nemogućnosti da brzo dođu do takvih bolesnika.

Brzina je presudna

Govoreći o značaju "zlatnog sata" u kardiologiji, Darko Duplančić iz KBC-a Split ističe da je brzina zbrinjavanja pacijenata s kardiovaskularnim bolestima presudna za njihovo preživljavanje i umanjivanje štete koja može nastati kao posljedica srčanog udara.

Naglašava kako je kod svakog takvog pacijenta, prije samog transporta, od iznimne važnosti pravilna trijaža, odnosno postavljanje točne dijagnoze na terenu kako bi se pacijent prevezao u zdravstvenu ustanovu koja mu može pružiti najbolju moguću pomoć.

Dubravko Šmigmator iz Udruge za sigurnost u prometu smatra kako bi trebalo napraviti sustav HHMS s pet baza koji će pokrivati cijelu Hrvatsku, a ne samo obalu i otoke. Ako uzmemo u obzir da 60 posto svih intervencija čine srčani i moždani udari, upitao je što je s drugim dijelovima Hrvatske.

Šmigmator tvrdi da Hrvatska dosad, s helikopterom koji je polijetao samo iz baze Divulje kod Splita, nije ostvarivala "zlatni sat" u zbrinjavanju pacijenata jer je helikopteru od poziva do dolaska, zbog procedure, potrebno vrijeme duže od jednog sata. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.