Kako je smrtonosni napad dokazao da se Al-Kaida vraća na scenu

Foto: FaH

U NAPADU na zabačeno selo u Afganistanu ubijen je ostarjeli čelnik Al-Kaide za kojim je tragao FBI. Uhvaćene su poruke ćelija ove skupine širom svijeta. Ubrzo su uslijedila dva napada dronovima na militante na sjeverozapadu Sirije. Detalji malo poznate listopadske racije usmjerene na višeg militanta Al-Kaide, Husama Abd-al-Raufa, u afganistanskoj provinciji Ghazni, otkrili su kako ova teroristička skupina nastavlja napredovati u Afganistanu pod talibanskom zaštitom i ostaje povezana s drugim franšizama širom svijeta, prema izvještajima koje su afganistanski obavještajni službenici dostavili CNN-u.

Operacija protiv Al-Raufa otkrila je poruke Al-Kaide između Afganistana i Sirije, rekao je jedan afganistanski dužnosnik. Dva rijetka američka napada na militante Al-Kaide u sirijskoj provinciji Idlib uslijedila su u deset dana nakon toga, iako su američki dužnosnici pokušali umanjili bilo kakvu poveznicu.

"To je sada mnogo dublje nego što mislimo"

Dosad nepoznati detalji prepada na Al-Raufa pridonose slici o tome koliko su čvrste veze Al-Kaide s talibanima, kaže jedan visoki afganistanski dužnosnik u razgovoru za CNN: "To je sada mnogo dublje nego što mislimo. To više nije samo ideološka veza, to je i obiteljska veza. Postoje međusobni brakovi. Talibani to više ne mogu zaustaviti, ne mogu spriječiti Al-Kaidu da učini nešto izvan zemlje."

Isti dužnosnik rekao je kako talibani daju utočište Al-Kaidi u zamjenu za stručno znanje u prikupljanju financija i izradi bombi.

"Teroristi prikupljaju novac iz različitih dijelova svijeta i daju ga talibanima. Oni obučavaju bombaše samoubojice i pomažu im u strateškom razmišljanju. Zauzvrat, talibani im pružaju sklonište", objasnio je afganistanski dužnosnik.

Ova procjena afganistanskih dužnosnika i detalji koje su naveli o Al-Kaidinim vezama iz Afganistana s ćelijama širom svijeta bit će neugodno štivo za administraciju američkog predsjednika Joea Bidena dok je u tijeku povlačenje američkih trupa, ističe CNN. Predsjednik Biden svoj je plan za izlazak iz najdužeg američkog rata s ovom terorističkom skupinom u Afganistanu obrazložio time da ona više nije prijetnja Amerikancima. Najavljujući povlačenje, rekao je da je SAD došao u Afganistan kako bi bio siguran da se "ova zemlja neće koristiti kao baza s koje će se ponovno napadati" njihovu domovinu. Ustvrdio je kako je Al-Kaida suzbijena, a cilj postignut.

Udobno sklonište pod zaštitom talibana

Ipak, u nizu intervjua u Kabulu, afganistanski dužnosnici prikazali su terorističku skupinu kako uživa u udobnom skloništu u područjima pod kontrolom talibana, a ponekad je napadaju i njihove specijalne snage. Jedan afganistanski dužnosnik ukazuje da je Al-Kaidi potrebno otprilike 18 mjeseci da bi mogla izvoditi napade na Zapadu i da će do kraja godine biti sposobna pokrenuti regionalne napade iz Afganistana. U ovim razgovorima afganistanski dužnosnici postaju sve zabrinutiji da će povlačenje SAD-a, koje treba završiti prije dvadesete godišnjice napada 11. rujna, dovesti do naglog porasta aktivnosti Al-Kaide.

Afganistanska zabrinutost temelji se i na tjeskobama zbog očitog talibanskog odbijanja diplomatskog procesa koji su prošle godine dogovorili s Trumpovom administracijom. Obveza talibana da neće surađivati s teroristima ili im pružiti utočište bilo je presudno za mirovni sporazum potpisan sa SAD-om u Dohi prošle godine, pod Trumpovom administracijom. U prvoj točki sporazuma stoji da će pobunjenička skupina "spriječiti upotrebu Afganistana od strane bilo koje skupine ili pojedinca protiv sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika". Visoki afganistanski obavještajni dužnosnik rekao je da je mirovno obećanje Trumpovoj administraciji "bilo poput šale" i da su "znali da se to neće dogoditi".

Nepoznati detalji o prepadu 

Afganistanski dužnosnici navodili su dosad nepoznate detalje o listopadskom prepadu usmjerenom na Al-Raufa, koji je poznat i kao Abu Muhsen al-Masri, kao dokaz jačanja Al-Kaide. Preminuo je od ozljeda ubrzo nakon što su ga privele afganistanske specijalne snage u malom selu Kunsaf, koje je pod kontrolom talibana, u provinciji Ghazni.

Za njega je 27. prosinca 2018. sud u Manhattanu raspisao uhidbeni nalog zbog "zavjere radi ubijanja državljana Sjedinjenih Američkih Država" i "pružanja materijalne podrške stranoj terorističkoj organizaciji", prema plakatu koji je FBI objavio u to vrijeme. U posljednjem desetljeću objavio je niz audio i videozapisa putem medijskih kanala Al-Kaide. Ponekad je pozivao protiv "lažljivca u zloj Bijeloj kući koji tvrdi da će povući njihove snage iz Afganistana jer je misija završila". U drugim istupima, osuđivao je Britaniju i Sjedinjene Američke Države zbog rasizma.

Visoki afganistanski dužnosnici rekli su da se egipatski državljanin skrivao u Afganistanu otkako je 2014. napustio Pakistan, komunicirajući s ćelijama Al-Kaide u drugim zemljama. Drugi afganistanski dužnosnik dodao je da određene poruke pronađene na osobnom računalu Al-Raufa ukazuju na kriptiranu komunikaciju s drugim ćelijama Al-Kaide u Siriji i Pakistanu, piše CNN.

"Bio je u kontaktu s drugim ključnim članovima. Al-Kaide u svijetu. Imao je neke operativne programe. Talibani su dobro zaštitili kompleks u kojem je živio", rekao je visoki afganistanski obavještajni dužnosnik.

Afganistan - središte terorističke skupine

U porukama koje su pronađene na njegovom računalu Al-Rauf je govorio kolegama iz Al-Kaide da bi se Afganistan mogao uskoro vratiti na svoje mjesto prije napada 11.9. kao vodeće središte terorističke skupine, rekao je visoki dužnosnik, izrazivši zabrinutost da bi sljedeća faza povlačenja SAD-a mogla dovesti do toga da Afganistan "postane baza, uporište za one ljude koji organiziraju napade izvan zemlje". Visoki obavještajni dužnosnik rekao je da trenutačno nema nijedan dokaz koji bi sugerirao da Al-Kaida planira operacije izvan Afganistana: "Ali oni ulaze u reorganizaciju, a zatim kreću u poduzimanje misija šireg opsega. Pritvorenik iz operacije Al-Rauf pružio je dokaze o tome tijekom ispitivanja."

Mogući znak globalnog dosega afganistanskih ćelija terorističke skupine je i to što je SAD izveo dva precizna udara protiv militanata Al-Kaide u Siriji u danima nakon racije na Al-Raufa i otkrivanja poruka na njegovom računalu. Drugi visoki dužnosnik afganistanske obavještajne službe rekao je CNN-u da je SAD zatražio odgodu objavljivanja racije protiv Al-Raufa, koja se dogodila dva tjedna prije nego što je objavljena 24. listopada. Taj je dužnosnik dodao da je racija vjerojatno povezana s napadima u Siriji, ali dodaje da o tome nije bilo dokaza.

Američki dronovi pogodili su dva Al-Kaidina cilja 15. i 22. listopada. Objavljeno je malo detalja o prvom napadu, dok je u drugom ubijeno sedam čelnika Al-Kaide koji su bili na sastanku, navodi se u tada objavljenoj američkoj izjavi. Jedan američki dužnosnik umanjio je poveznicu između uhićenja Al-Raufa, pronađenih poruka i iznenadnih napada na Al-Kaidu u Siriji. Potpukovnica Karen Roxberry, glasnogovornica CENTCOM-a, američkog zapovjedništva odgovornog i za Afganistan i za Siriju, izjavila je da "nema poveznice" između racije i napada na Idlib.

Talibani niječu vezu

Suhail Shaheen, glasnogovornik talibana u Dohi, koji više voli naziv Islamski Emirat, rekao je za CNN da ti navodi "nisu istiniti". Rekao je kako je vlada u Kabulu posljednja dva desetljeća "stvarala sumnju kako bi strane snage ostale u Afganistanu, a sadašnji čelnici ostali na vlasti i povećali svoje bankovne račune". Shaheen je rekao da je sporazum Emirata sa SAD-om precizirao da ne smiju dopustiti da se Afganistan koristi za napad na SAD ili njihove saveznike. "Ako to učinimo, sami sebi stvaramo probleme i u Afganistanu neće biti mira. Rat nakon rata. To je protiv našeg interesa", objasnio je Shaheen.

Napomenuo je da su nakon potpisivanja sporazuma sa SAD-om u Dohi njihovi vojni zapovjednici okupljeni kako bi im se spomenuta obaveza objasnila usmeno i pismeno. Potom je izdano i drugo pismo, rekao je Shaheen, u kojem je njihovo vodstvo reklo da će bilo koji član talibana koji u svojim redovima ima strance biti odmah otpušten i izveden na sud. Rekao je da se to odnosi i na borce iz susjednog Pakistana.

U jednom američkom izvještaju iz siječnja ove godine navodi se kako Al-Kaida jača u Afganistanu i nastavlja surađivati s talibanima i pod njihovom zaštitom. Talibanski odnos s Al-Kaidom bio je predmet različitih procjena, a američke su dužnosnike kritičari ponekad optuživali da preuveličavaju prijetnju u potrazi za većim vojnim resursima te da su nedavno uoči odluke o povlačenju iz Afganistana umanjivali prijetnju. Iako mnogi analitičari vjeruju da talibani na kraju žale što su pomagali terorističkoj skupini nakon 11. rujna 2001. i time izazvali američku invaziju, u posljednjem su desetljeću promovirali Siraja Haqqanija, pobunjenika povezanog s Al-Kaidom i lidera mreže Haqqani, u zapovjednika talibanskih vojnih operacija.

Talibanske simpatije prema čovjeku koji je bio veza

Visoki afganistanski obavještajni dužnosnik rekao je da nekoliko detalja o Al-Raufovom boravku u Afganistanu pokazuje njegove bliske veze s vodstvom talibana. Jedan od njegovih talibanskih suradnika, poznat kao Zahed, nalazio se na popisu zatvorenika za koje su talibani tražili da budu pušteni u sklopu ranijih mirovnih pregovora u Dohi, rekao je dužnosnik. 

"U to vrijeme nismo znali za tu vezu. To pokazuje simpatije talibanskog vodstva prema toj osobi koja je radila kao veza između Al-Kaide i talibana", rekao je visoki afganistanski dužnosnik.

Izvješće UN-a objavljeno u veljači kaže da "ubojstvo nekoliko zapovjednika Al-Kaide na teritoriju pod kontrolom talibana ukazuje na to koliko su te dvije skupine bliske". U izvješću se spominje Al-Raufova smrt, ali i ubojstvo zamjenika čelnika Al-Kaide na indijskom potkontinentu Mohammada Hanifa, 10. studenog u afganistanskoj provinciji Farah. U izvješću se navodi kako je "država članica UN-a" procijenila da je Hanif "pružao obuku za izradu bombi talibanskim pobunjenicima".

Gdje je al-Zawahiri?

Izvještaj UN-a zaključuje: "Čini se da su obojici talibani dali utočište i zaštitu." Dodaje se da postoje "dokazi o bliskim odnosima između skupina", pozivajući se na zahtjev talibana da se supruga višeg pripadnika Al-Kaide ubijenog u raciji 2019. uključi u razmjenu zarobljenika s afganistanskom vladom 2020. godine.

Visoki afganistanski dužnosnik odbio je imenovati trenutačnog čelnika Al-Kaide u Afganistanu i rekao da je Ayman al-Zawahiri tehnički ostao šef skupina nakon smrti Osame Bin Ladena 2011. godine "Naša obavještajna služba još uvijek sugerira da je al-Zawahiri negdje u Pakistanu, ali nemamo jasne podatke o njegovom točnom boravištu", zaključio je afganistanski dužnosnik za CNN.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.