Šef britanske vojske: Kad mislite da su Rusi pali, oni se urlajući vrate po osvetu

Ilustracija: EPA

Britanska vojska mora biti spremna u roku od tri godine za borbu protiv "osovine preokreta" sastavljene od Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje, upozorio je novi šef britanske vojske. 

General Sir Roly Walker predviđa kako će ruski predsjednik Vladimir Putin nakon završetka rata u Ukrajini biti "vrlo, vrlo opasan" te da će "željeti odmazdu" protiv zemalja poput Ujedinjenog Kraljevstva koje su podržavale ukrajinske oružane snage.

Uvjeren je kako će se njegovo predviđanje ostvariti neovisno o tome pobijedi li Moskva ili izgubi. "Poanta je u tome da kada mislite da su Rusi pali, oni će se urlajući vratiti kako bi se osvetili", kazao je Sir Walker na brifingu s novinarima na marginama godišnje vojne konferencije.

"Hitno moramo izgraditi sposobnost odvraćanja"

Govoreći neuobičajeno otvoreno za trenutnog časnika, također je upozorio na potencijalnu kinesku invaziju na Tajvan, želju Irana da razvije nuklearno oružje i prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja. Opisao je kako ove zemlje stvaraju međusobne odnose, dijeleći oružje i tehnologije, prenosi Sky News.

Smatra kako bi navedene zemlje mogle predstavljati ogromnu prijetnju 2027.-2028. ako nastave surađivati. "Problem u jednom području vjerojatno će izazvati detonaciju u drugom, stoga je to globalni problem na koji se diljem svijeta gleda iz različitih perspektiva", objasnio je. 

S obzirom na prijetnje, naglasio je kako postoji "hitna potreba" da britanska vojska ponovno izgradi svoju sposobnost odvraćanja budućih ratova ​​vjerodostojnom borbenom moći. Smatra kako će vojska izgubiti ako se bude držala starih ideja o ratovanju umjesto da se prilagodi novim tehnologijama koje transformiraju bojno polje.

Nova vlada pokrenula reviziju obrane

"Kažem da nismo na neumoljivom putu u rat, ali ono što imamo je apsolutna hitnost da obnovimo vjerodostojnu čvrstu moć kako bismo osigurali odvraćanje", naveo je. Potvrdio je kako do 2027. ima za cilj udvostručiti sposobnost vojske da se bori. 

Sir Walker je naglasio kako to neće zahtijevati više vojnika ili novca, ali ipak se oštro usprotivio daljnjim rezovima veličine vojske i njezinog proračuna. Nova vlada prošlog je tjedna pokrenula sveobuhvatnu reviziju obrane.

Premijer Sir Keir Starmer obećao je podići izdatke za obranu na 2.5 posto nacionalnog dohotka, ali nije odredio vremenski okvir. Ali mnogi obrambeni insajderi vjeruju da je čak i ta razina poticaja još uvijek premala za ono što bi Ujedinjenom Kraljevstvu bilo potrebno da se može adekvatno boriti u bilo kakvom ratu, a kamoli u ratu za preživljavanje. 

Sir Walker priznaje da im nedostaje vremena za nabavu novih, velikih oružanih sustava pa se moraju prilagoditi korištenju autonomnog oružja, umjetne inteligencije i drugih oblika nove tehnologije kako bi se vojnici učinili učinkovitijim ubojicama, kao što ukrajinska vojska radi protiv Rusije.

"Mi smo vojska srednje veličine"

"Imamo sasvim dovoljno vremena da se pripremimo, djelujemo i osiguramo ponovnu uspostavu kopnenih snaga koje će podržati strategiju odvraćanja", uvjeren je. Govoreći o stanju vojske, oslabljenoj desetljećima smanjenja troškova od kraja Hladnog rata, smanjenu veličinu svojih snaga pokušao je predstaviti kao vrlinu. 

"Mi smo, zapravo, vojska srednje veličine", rekao je, opisujući to kao značajku koju bi trebalo prihvatiti rekavši da je "zastarjelo" procjenjivati ​​snagu na temelju "sirovog broja vojnika". Tvrdi kako je borbena moć puno značajniji pokazatelj. 

"Ako uspijemo udvostručiti pa utrostručiti našu borbenu moć, britanske kopnene snage moći će uništiti silu najmanje tri puta veću od svoje i nastaviti to činiti. Tako ćemo imati puno povjerenje da smo spremni i sposobni boriti se protiv bilo koga i pobijediti", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.