Da imaju suvremene proteze, a ne HZZO-ove, ovo bi mogle raditi osobe s invaliditetom

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) svake godine organizira Trkački kamp START  s ciljem pružanja mogućnosti i podrške osobama s amputacijom kako bi mogle provoditi aktivan stil života, preuzeti odgovornost i brinuti o svom zdravlju. Riječ je o manifestaciji u sklopu koje osobe s amputacijom donjih ekstremiteta imaju priliku učiti trčati, igrati odbojku, košarku i vježbati.

"Organiziranjem Trkačkog kampa START želimo omogućiti osobama s amputacijom da uz pomoć suvremenih sportskih ortopedskih pomagala aktivno sudjeluju u tjelovježbi jer vjerujemo da ona povećava samopoštovanje, potiče neovisnost i poboljšava kvalitetu života.

Osobe s amputacijom svakodnevno se susreću s poteškoćama u ostvarivanju različitih prava, obrazovanju, zapošljavanju, prostornim i komunikacijskim preprekama, stoga ovakvim događanjima želimo osvijestiti javnost, ali i donositelje politika o njihovim potrebama", poručuju iz Udruge.

Na zagrebačkom Jarunu upravo je finale kampanje "Vrijeme je za novi korak" Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Naime, osobe s amputiranim udovima u Hrvatskoj imaju najniži standard proteza i individualiziranih kolica u cijeloj Europi. Standard pomagala koji definira HZZO nije se mijenjao već 25 godina, unatoč dugogodišnjim i brojnim apelima osoba s invaliditetom.

Proteza je oko 30 tisuća eura

HRT donosi razgovor s Mariom Filipijem. Unatoč stopostotnom invaliditetu, Filipi koji je bez ruke i noge ostao u Domovinskom ratu i danas je vrlo aktivan. Sputava ga zastarjela proteza za desnu nogu. O novoj, tehnološki naprednoj, može samo sanjati, piše HRT.

"Koljeno bi između ostalog moralo imati funkciju da zaustavlja čovjeka ako posrne, nema nikoga tko savršeno hoda cijeli život, a to može samo ovakvo koljeno koje ima mikroprocesor koji ima sposobnost kočenja.

Takva proteza stoji oko 30 tisuća eura.

Proizvođača nije briga za invalide, nego za profit. E sada, ako moju državu također nije briga za mene, znači invalidi su žrtva s obje strane", za HRT Regionalni dnevnik rekao je Mario Filipi.

Iz HZZO-a poručuju da su u stalnoj komunikaciji s udrugama i isporučiteljima ortopedskih pomagala. Za stavljanje novih pomagala na njihovu listu potreban je, kažu, prijedlog teksta s kriterijima za promjenu. Dodaju da očekuju konkretne prijedloge.

U Udruzi osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije tvrde suprotno.

"Stručno društvo je predalo HZZO-u okvir za propisivanje suvremenih pomagala kao i listu tih suvremenih pomagala i ustanova, odnosno stručni tim koji će propisivati ta pomagala prema stupnju aktivnosti od 1 do 4 kako se to radi i u Europi, ali odgovora od HZZO-a nema", rekla je Ana Sršen, Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Trkački kamp START je manifestacija tijekom koje osobe s amputacijom donjih ekstremiteta uz podršku multidisciplinarnog tima atletskih trenera, trkača, fizioterapeuta i ortopedskih tehničara imaju priliku učiti trčati uz pomoć suvremenih sportskih ortopedskih pomagala koja nadomještaju tjelesno oštećenje i omogućuju integraciju u sportsko-rekreativne aktivnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.