Ruski hakeri traže novac. Splitska zračna luka: U kontaktu smo s Europolom i FBI-em

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Pomoćnik direktora splitske zračne luke Pero Bilas izvijestio je večeras da je tijekom dana ostvareno 70 posto prometa zrakoplova te da stručnjaci i dalje rade na uspostavi informatičke podrške nakon hakerskog napada kojem je bila izvrgnuta ta zračna luka.

"Danas do 19 sati ostvareno je 70 posto dnevnog prometa, i to 57 slijetanja i 54 polijetanja", istaknuo je Bilas. Po njegovim riječima, do kraja dana očekuje se da će se planirani red letenja u cijelosti realizirati bez poteškoća.

"IT specijalisti rade na ponovnoj uspostavi informatičke podrške ključnim procesima  u zračnoj luci", kazao je. Informatički sustav u splitskoj zračnoj luci sinoć je bio podvrgnut hakerskom napadu, zbog čega su bili otkazni svi letovi iz te luke i slijetanje u nju.

Još se zbraja šteta

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je ranije u utorak da je hakerski napad na Zračnu luku Split slučaj klasičnog ransomwarea, pri čemu se traži otkupnina za otključavanje podataka, te da su službe identificirale međunarodnu skupinu s euroazijskog područja. Dodao je i da "s kriminalnim skupinama nema pregovora" te izrazio uvjerenje u brz oporavak sustava.

"Od sinoć sve naše službe surađuju i unutar Hrvatske, ali i s Europolom, FBI-em i drugim partnerskim službama u svijetu. Važno je reći da se radi o kibernetičkom napadu, a ne o terorističkom napadu. Ovo je klasičan ransomware", rekao je Božinović novinarima u Splitu.

Ransomware je vrsta zlonamjernog softvera koji trajno blokira pristup podacima osim ako se ne plati otkupnina. U Zračnoj luci sv. Jeronim, koja je doživjela hakerski napad, zbog čega su zrakoplovi preusmjereni u druge zračne luke, potvrđeno je da se radi o hakerskoj grupi Akira i da još zbrajaju štetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.