Upucao kriminalca pa ga bacio na smetlište da umre. Sud mu gotovo prepolovio kaznu

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Dragomir Petrović zvani Buvel osuđen je na 18 godina zatvora zbog ubojstva Petra Vuknića, piše Dalmatinski portal. Ovo je bilo drugo suđenje, a Petroviću je izrečena 14 godina kraća kazna nego na prvom suđenju, kad je dobio 32 godine zatvora. 

Uzrok smanjenja kazne leži u tome što je na prvom suđenju bio optužen za teško ubojstvo počinjeno na okrutan način, dok mu se na drugom suđenju sudilo zbog običnog ubojstva. 18 godina zatvora predstavlja maksimalnu kaznu za kazneno djelo za koje mu se sudilo. 

Ustrijelio ga tijekom vožnje u automobilu

Sud je kao otegotne okolnosti naveo brutalnost i bezobzirnost nakon počinjenog djela, a olakotne okolnosti su bili ranija neosuđivanost Petrovića i njegove obiteljske prilike. Predsjednik sudskog vijeća Zoran Ivanišević je istaknuo kako se ubojica nije kajao zbog počinjenog zločina. 

Podsjetimo, Petrović je 3. veljače 2022. ustrijelio člana splitske zločinačke organizacije tijekom vožnje u automobilu nakon što su se našli pred splitskim hotelom. Još živog ga je bacio na smetlište na Kozjaku. 

Petrović je ispričao kako se sastao s Vuknićem da bi porazgovarali o podmetanju požara u garaži na Pujankama, gdje je izgorjelo vozilo njegove supruge. Petrović je iz pištolja upucao Vuknića u trbuh, a sud u Splitu je ranije utvrdio da je Vuknić trpio strah i bolove jakog intenziteta 15 do 20 minuta nakon toga. 

Petrović bio pod utjecajem kokaina

Visoki kazneni sud je u siječnju ove godine ukinuo prvu presudu, zaključivši kako se ne može sa sigurnošću govoriti o ubojstvu počinjenom na okrutan način. Ključno je bilo mišljenje vještaka sudske medicine koji je utvrdio kako bolovi i patnje žrtve nisu premašili uobičajeni intenzitet u ovakvim slučajevima. 

Tužitelji su nakon toga ublažili kvalifikaciju kaznenog djela. Petrović se tijekom procesa branio kako je pucao u samoobrani kako ga Vuknić ne bi ustrijelio, ali sud mu nije povjerovao. Sudac Ivanišević je procijenio kako je nemoguće da je Petrović uspio otvoriti pretinac, izvući pištolj i zapucati dok ga je Vuknić držao na nišanu.

Iz obrane su to pokušali opravdati tvrdnjom da je Petrović pod utjecajem kokaina imao brže reflekse. Ipak, u organizmu su mu nađeni i tragovi Normabela, supstance koja usporava reakcije. "Uostalom, da se radilo o nužnoj obrani, okrivljeni bi odvezao žrtvu u bolnicu, a ne ga još živog bacio na smetlište", zaključio je sudac. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.