Viši savjetnik Zelenskog telefonski razgovarao sa savjetnikom Kamale Harris

Foto: EPA

Predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskog razgovarao je telefonski sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost američke potpredsjednice Kamale Harris, objavila je Ukrajina u utorak, a radi se o prvom takvom pozivu otkad je Harris postala favorit Demokratske stranke za predsjedničku nominaciju.

Andrij Jermak, predstojnik predsjedničkog ureda Zelenskog, razgovarao je s Philom Gordonom o situaciji na bojišnici i ruskoj kampanji zračnih napada na ukrajinske gradove i energetsku infrastrukturu, rekao je Jermakov ured.

"Naglasio je važnost osnaživanja ukrajinske zračne obrane s modernim zapadnim sustavima", navodi se u priopćenju.

Zelenski je spomenuo razgovor u svome noćnom video obraćanju, podsjetivši da je Harris predstavljala SAD na prošlomjesečnom mirovnom samitu u Švicarskoj.

"Važno je da dinamika našeg zajedničkog djelovanja za pravedan mir ne nestane", rekao je Zelenski. "Svi naši partneri na svim razinama znaju i nastavit će znati perspektive obnove pravednog mira što je prije moguće."

Sjedinjene Države ključan su ratni partner Ukrajine, a od početka ruske invazije u veljači 2022. godine poslale su milijarde vojne i financijske pomoći Ukrajini.

Nakon Bidenova povlačenja iz utrke, Harris je najizglednija kandidatkinja koja će ga zamijeniti.  Bivši predsjednik i republikanski kandidat Donald Trump zaprijetio je da će ukinuti pomoć Ukrajini ako pobijedi.

Kijev je iznova ponovio da će raditi s bilo kojim novoizabranim američkim predsjednikom i da u unutrašnjoj američkoj politici ne želi zauzimati strane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.