EU uvela visoke carine Kinezima. Kina objavila kako želi riješiti spor

Foto: Profimedia

Kineska vlada objavila je danas da je Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) podnijela pritužbu na dodatne carine EU na uvoz kineskih električnih automobila.

Početkom srpnja EU je uvela dodatne privremene carine na uvoz električnih automobila na baterije proizvedenih u Kini, u rasponu od 17.4 do 37.8 posto, zbog "nepoštenih" subvencija proizvođačima. Dodali su tada da su stupili u kontakt s kineskim vlastima kako bi razmotrili moguća rješenja, u skladu s propisima WTO-a.

"Bruxelles krši propise WTO-a"

Danas je ministarstvo trgovine istaknulo da odluka EU o carinama nije činjenično ni pravno utemeljena. "Bruxelles tim carinama krši propise WTO-a i potkopava globalnu suradnju u borbi protiv klimatskih promjena", naglasili su.

Peking poziva EU da odmah poništi odluku i da surađuje s Kinom na stvaranju uvjeta za gospodarsku i trgovinsku suradnju te za stabilnost opskrbnih lanaca industrije električnih automobila, rekao je u priopćenju glasnogovornik ministarstva trgovine.

Kineski proizvođači traže odgovor EU

Kineski proizvođači automobila pozvali su u lipnju Peking da odgovori podizanjem carina na uvoz automobila na benzinski pogon iz EU, izvijestio je kineski list Global Times. 

Rješavanje sporova pred WTO-om često traje godinama. Sudionici se mogu žaliti na odluku, ali prizivni mehanizam ne funkcionira jer SAD blokira imenovanje novih stručnjaka u sklopu kampanje koja bi trebala iznjedriti reforme, napominje novinska agencija dpa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.