FOTO Ovo je nova Fiat Panda, prošla je radikalni redizajn

Foto: Fiat

Nova, četvrta generacija Fiata Pande predstavljena je kao retro, robusni urbani obiteljski automobil s potpuno novim izgledom i opcijom električnog pogona.

Nazvan Grande Panda zbog većih dimenzija u odnosu na prethodnika, ovaj novi hatchback je blizak rođak nedavno lansiranog Citroëna C3, s kojim dijeli Stellantisovu ekonomičnu Smart Car platformu.

Platforma, prvotno razvijena za tržišta u razvoju, prilagođena je globalnim modelima i može podržavati i motore s unutarnjim izgaranjem i električne pogonske sustave.

Grande Panda će nuditi obje opcije, vjerojatno dijeleći C3-ove električne sustave dosega 200 km i 320 km te blago-hibridni 1.2-litreni trocilindrični turbo benzinski motor od 99 KS.

Karakteristike nove Pande

Serijski model zadržava retro proporcije koncepta Pande koji je Fiat predstavio u veljači, uključujući istaknuti Panda logo uz bokove, što je podsjetnik na model iz 1980-ih.

Minimalistički i robusni izgled odražava nove vrijednosti brenda Fiat "snaga i jedinstvenost" te postavlja smjer dizajna za sve buduće modele u obitelji Panda, uključujući pixel-stil prednja svjetla, inspirirana prozorima stare Fiatove tvornice Lingotto u Torinu.

Nekoliko dizajnerskih detalja podsjeća na korijene Pande i naglašava ono što Fiat naziva svojim "UV (utility vehicle) stavom", uključujući debelu prednju zaštitnu ploču, krovne nosače i crnu zaštitu donjeg dijela karoserije.

Iako je Fiat priznao utjecaj originalne Pande 4x4, nije najavio planove za verziju Grande Pande s pogonom na sva četiri kotača. Novi model je oko 0.3 m duži od prethodne Pande, s ukupnom duljinom od 3.99 m, što je još uvijek ispod prosjeka segmenta od 4.06 m, tvrdi Fiat. Peterosjedna unutrašnjost još nije otkrivena, ali Fiat tvrdi da će biti "savršena za udoban obiteljski život i suvremenu urbanu mobilnost".

Nakon Grande Pande, Fiat će svake godine do 2027. proširivati obitelj Panda s novim izvedenicama. Prethodni koncepti sugeriraju da će uključivati SUV veličine Dacia Duster, coupé-crossover, elegantni pick-up kamionet i utilitarni MPV-kamper.

Obitelj Panda bit će različita od ostatka Fiatove ponude, koja je inspirirana 1950-im godinama s modelom 500, iako brend nije najavio planove za dodatke toj obitelji osim crossovera 600 i sportskih Abarth verzija svakog modela.

Iako cijene nisu objavljene, očekuje se da će Grande Panda biti jedan od najpristupačnijih automobila na tržištu, s početnom cijenom od oko 17.500 eura za benzinsku verziju i oko 25.600 eura za električnu.

Sadašnja Panda ostaje u proizvodnji do 2027.

Sadašnja Panda, koja se sada također naziva Pandina, ostaje u proizvodnji "najmanje do 2027.", potvrdio je Fiat.

Kompanija planira povećati proizvodnju za 20% kako bi zadovoljila stalnu potražnju, čak i u 13. godini prodaje malog hatchbacka.

Suptilno ažurirana verzija automobila, s novim funkcijama aktivne sigurnosti, poboljšanim zaslonom za vozača i novim upravljačem, reklamira se kao "najtehnološkija i najsigurnija Panda ikad", a trebala bi biti u prodaji ovog ljeta.

Pročitajte više