Pogledajte koliko bi vas koštalo putovanje automobilom do Berlina

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska nogometna reprezentacija sutra protiv Španjolske igra prvu utakmicu na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Na Olimpijskom stadionu u Berlinu i u samom gradu očekuju se deseci tisuća Hrvata, a iako će dobar dio njih biti iz dijaspore, mnogi će se iz Hrvatske zaputiti u glavni njemački grad. Donosimo sve važne informacije ako prema Berlinu planirate krenuti automobilom.

Put između 10 i 15 sati

Što se udaljenosti tiče, do Berlina iz Splita ima 1450 km, iz Rijeke 1120 km, iz Osijeka 1110 km, a iz Zagreba 1050 km, što znači da bi put, ovisno o okolnostima, trebao trajati između 10 i 15 sati.

U obzir treba uzeti često vrlo pojačan promet na njemačkim autocestama, posebno na obilaznicama velikih gradova, brojne zone radova i u Austriji i u Njemačkoj te teretna vozila koja u takvim uvjetima usporavaju protok prometa. Zabrana za teretna vozila u Austriji traje subotom od 15 sati do nedjelje do 22 sata, a u Njemačkoj u nedjelju od ponoći do 22 sata.

Što se cijene cestarina tiče, ona je u Njemačkoj besplatna, no za područje Berlina trebat će vam ekološka vinjeta ako vaš automobil ima dizelski motor. Cijena ekovinjete je 26.54 eura, a može se kupiti u HAK-u ili ovdje.

Desetodnevna cijena austrijske vinjete iznosi 11.50 eura, a sedmodnevna za Sloveniju 16 eura. Uz to, potrebno je i platiti prolaz kroz dva tunela u Austriji, Karavanke i Tauernautobahn, za koje je u jednom smjeru cijena 8.20 i 13.50 eura. 

Cijene goriva (na dan 14.6.2024.)

Slovenija

  • EUROSUPER 95 1.497 €
  • EURODIESEL 1.482 €

Austrija

  • EUROSUPER 95 1.587 €
  • EURODIESEL 1.564 €

Njemačka

  • EUROSUPER 1.816 €
  • EURODIESEL 1.625 €

Ako bi kao prosječnu potrošnju goriva uzeli 6.5l/100km, ispada da bi vam od Zagreba do Berlina trebalo 70-ak litara goriva, a od Splita još oko 30 litara više. Naravno, potrošnja ovisi o vrsti motora, načinu vožnje, brzini, gustoći prometa itd., tako da s navedenim izračunom treba biti oprezan i računati više, zlu ne trebalo. U skladu s time, za vožnju u oba smjera samo za gorivo trebali bi odvojiti najmanje 200-250 eura.

Na put krenite odmorni

Vodite računa o tome da na put krenete odmorni i koncentrirani. Pratite situaciju na cestama putem aplikacija, a prije puta obavite samostalni pregled vozila. Provjerite razinu ulja u motoru i filter ulja, rashladnu i kočionu tekućinu, tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla, stanje brisača i tlak u gumama, kao i sigurnosnu opremu u automobilu (kutiju prve pomoći, reflektirajući prsluk, trokut itd.).

Ako u bilo kojem trenutku osjetite umor za vrijeme vožnje, isključite se iz prometa. Vodite računa o sebi i drugim sudionicima u prometu.

Pročitajte više