Mercedes dobio dozvolu. U Kini će testirati aute s četvrtim stupnjem autonomije

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz je dobio zeleno svjetlo kineskih vlasti da u toj zemlji testira samovozeće automobile s autonomijom četvrtog stupnja, čime je postao prva strana kompanija s ovom dozvolom.

Odobrenje je stiglo proteklog vikenda, pa Mercedesovi testni samovozeći automobili sada imaju dozvolu kretanja u većini situacija bez potrebe da ljudi preuzimaju kontrolu. Kompanija će se fokusirati na manevre poput polukružnog okretanja, promjene kolovozne trake i kretanja kružnim tokovima, kao i kretanja kod naplatnih kućica u Pekingu.

Mercedes-Benz je u prosincu prošle godine u Kini dobio dozvolu za testiranje automobila s autonomijom trećeg stupnja. Kompanija tvrdi da koristi strategiju minimalnog rizika kako bi njeni samovozeći automobili bili sigurni. Dok Mercedes predvodi strane proizvođače automobila, neke kineske kompanije su već u igri. Baidu, Hongqi i WeRide već testiraju samovozeće automobile s autonomijom četvrtog stupnja.

Tesla još nema odobrenje

Tesla, još jedan veliki igrač na polju autonomne vožnje, još uvijek radi na dobivanju punog odobrenja za svoj Full Self-Driving sistem u Kini, što bi trebalo biti završeno do kraja godine. Kompanija je ranije dobivala probna odobrenja te je testirala 10 automobila s FSD softverom u srpnju. 

I druge automobilske kompanije povlače poteze u Kini, a prošlog mjeseca su GM i SAIC lansirali softver za autonomiju drugog nivoa.

Društvo automobilskih inženjera (SAE) postavlja standarde za nivoe autonomne vožnje. Drugi nivo traži obavezan nadzor vozača, treći omogućava vožnju bez kontrole vozača, s tim da će možda trebati preuzeti kontrolu u nekom trenutku, dok za četvrti i peti nivo autonomije vozač uopće nije potreban.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.