Šef Volkswagena otkrio detalje o električnom Golfu GTI: "Bit će bolji od benzinaca"

Foto: Volkswagen

Prošla je gotovo godina otkako je Volkswagen najavio namjeru da proizvede električni GTI, a sada iz njemačke kompanije stižu tvrdnje da će biti "još zabavniji za vožnju". Volkswagenov ID. GTI Concept će evoluirati u produkcijski model 2026. godine te će biti dostupan na tržištu u Europi, dok je snažni hatchback moguća opcija i za SAD.

Tomas Schafer, šef njemačkog giganta, govorio je o električnom modelu GTI za Motor1 te je kazao da će šasija biti "na još višem nivou" u odnosu na model s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, koji je trenutno u prodaji. Cilj je "proizvesti automobil kojem nisu u fokusu samo performanse" nego i "još uzbudljivije iskustvo same vožnje". On je kazao da će automobil imati "GTI e-zvuk".

"Rezultat će biti GTI koji je još uzbudljiviji za vožnju", kazao je.

Električni ID.GTI prvi put je predstavljen 2023. godine na Sajmu mobilnosti u Münchenu. Koncept se temeljio na manjoj platformi za model ID.2, odnosno nije koristio platformu većeg, kompaktnog ID.3. Nagađa se da će ID.GTI imati oko 220 KS. Spominje se da će električni HTI debitirati 2028. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.