Znate li kako sigurno parkirati na uzbrdici?

Foto: Shutterstock

MNOGI se vozači tijekom ljeta sele na obalu, gdje je nerijetko parkirno mjesto toliki luksuz da se parkira na svakom slobodnom djeliću prostora, a često na izraženoj kosini. Godine su prošle i teoretsko znanje stečeno u autoškoli je kod mnogih izblijedjelo. U međuvremenu je napredovala i tehnologija, pa je i priča oko parkiranja na uzbrdici dobila nekoliko nastavaka. Krenimo redom. 

Automatski mjenjač

Ono što je prije par godina bila rijetkost danas je uobičajena stvar. Automatski mjenjači su se udomaćili, a usprkos teoretski istom principu parkiranja, postoje razlike. Nakon što ste sigurno uparkirali, obavezno stavite ručicu mjenjača u položaj P i potom pritisnite tipku parkirne kočnice. Zaboravite li, gašenjem motora parkirna kočnica će biti automatski aktivirana. 

Ovdje svakako valja pripaziti ako vozite auto koji ne poznajete dovoljno. Moguće je da ima jaku prvu brzinu, pa i da malo cukne, poput primjerice prethodne generacije Dacije Duster, čiji je automatski mjenjač prilagođeniji terenu nego parkiranju na kosini. 

Ručni mjenjač 

Kod automobila s ručnim mjenjačem tehnologija je jednostavnija, ali angažman vozača veći. I ovdje je potrebno aktivirati parkirnu kočnicu, a potom ubaciti mjenjač u stupanj prijenosa suprotan tendenciji gibanja vozila. Dakle, ako prednji kraj gleda prema dolje (nizbrdica), ubacujete u rikverc, a ako gleda uzbrdo, ubacite u prvu brzinu. Time se poništavaju gravitacijske sile pa će, ako otkaže kočnica, motor spriječiti kretanje vozila. 

Dodatna sigurnost

Ono što smo učili i prije nekoliko desetljeća u autoškoli vrijedi i dalje. Nije loše smotati kotače tako da u slučaju popuštanja kočnica auto zaustavi rubnjak, a ne da nekontrolirano izleti na prometnicu. Tu je od pomoći i kamen ili komad cjepanice koji će također zaustaviti kretanje vozila stave li se pod kotač. 

 A kretanje na uzbrdici?

Tijekom ljeta kretanje na uzbrdici je osjetno lakše. Podloga nije skliska, a time će i auto lakše krenuti. Pravilo je uvijek isto, a kaže da prvo zategnemo ručnu kočnicu, stavimo ručicu mjenjača brzina u prvu brzinu i držimo papučicu kvačila stisnutu.

Potom dodajemo gas i popuštamo kvačilo do točke u kojoj dolazi do prijenosa sile. I ono bitno, prije kretanja ne zaboravite upaliti pokazivač smjera i napraviti provjeru prometa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.