VIDEO Ova boja drastično smanjuje temperaturu u autu

Foto: Nissan

U studenom 2023. Nissan je započeo 12-mjesečni test izvedivosti sa svojom tzv. hladnom bojom na Tokijskom međunarodnom zračnom terminalu u Hanedi. U suradnji s tvrtkama Japan Airport Terminal Co i zračnom službom All Nippon Airways (ANA), boja je nanesena na nekoliko kombija Nissan NV100 koje koriste radnici zračne luke.

S velikim otvorenim površinama izloženima sunčevoj svjetlosti, zračna luka Haneda pružila je savršeno okruženje za procjenu učinka boje. Preliminarni rezultati su impresivni, pokazuju do 12.7°C nižu temperaturu u unutrašnjosti u usporedbi s vozilima s konvencionalnim bojama.

Kada je vanjska temperatura oko 35°C, ostavimo li vozilo parkirano na suncu, kabina postaje pravi pakao te u samo pola sata može lako prekoračiti 50°C. Premda toplinski premazi nisu novost i koriste se u zgradarstvu desetljećima, njihova primjena u vozilima predstavlja značajne izazove, piše HAK Revija.

Kakva je to boja?

Za razliku od drugih toplinskih premaza koji su obično debeli i nanose se valjcima, Nissanova hladna boja dovoljno je tanka da se raspršuje i može sadržavati prozirni gornji sloj koji je štiti od oštećenja kao što su ogrebotine. 

S približno 120 mikrona debljine, boja je mnogo tanja od uobičajenih 400 mikrona, ili čak 800 mikrona najčešće korištenih termalnih boja. 

Međutim Nissanova hladna boja još je oko šest puta gušća od tipične automobilske boje, pa dolazi s dodatnom većom masom. Kako bi to riješio, japanski brend testira svoju boju u različitim debljinama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.