VIDEO Srušen rekord u bežičnom punjenju auta, pogledajte

Foto: Porsche

Bežično punjenje električnih vozila uskoro bi moglo postati stvarnost zahvaljujući značajnom napretku Nacionalnog laboratorija Oak Ridge (ORNL) pri američkom ministarstvu za energiju, koji je ostvaren u suradnji s Volkswagenom.

Tim je ostvario velik uspjeh te je demonstrirao mogućnost bežičnog punjenja, koje bi moglo donijeti promjene u načinu punjenja električnih automobila. Trenutno komercijalna bežična rješenja nude brzinu punjenja do 11 kW, no ORNL-ovo istraživanje pokazuje da bi punjenje u budućnosti moglo biti puno lakše, piše Klix.ba.

U revolucionarnoj demonstraciji, modificirani prototip Porsche Taycana je dostigao brzinu bežičnog punjenja od 270 kW, što odgovara maksimalnoj brzini DC punjenja u slučaju ranijih modela.

Uspjeh ovog sistema leži u inovativnom polifaznom dizajnu bežičnog punjenja integriranom u podvozje Taycana. Za razliku od tradicionalnih sistema, ORNL-ov dizajn koristi rotirajuća magnetna polja kako bi se značajno unaprijedio transfer energije.

Imar Onar, vodeći istraživač na projektu, tvrdi da prijemna zavojnica, dizajnirana za Taycana, može postići osam do deset puta veću snagu u usporedbi s postojećim sustavima. Po "težini" kilovata, ovo je ujedno i najlakši sustav punjenja u svijetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.