Biljna prehrana može smanjiti rizik od dijabetesa: Što sve trebamo znati?

Foto: Pexels

Kao što ime govori, biljna prehrana bazira se na namirnicama biljnog podrijetla. Ova prehrana, bogata biljkama, s malo prerađene i slatke hrane, može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, pokazalo je novo istraživanje liječnica Michelle McMacken i Sapane Shah.

Prema studiji, prehrana usmjerena na cjelovite žitarice, svježe voće i povrće može smanjiti rizik od dijabetesa za 24%. Studija je usporedila dobrobiti zdrave biljne prehrane koja je usmjerena na orašaste plodove, voće, cjelovite žitarice i mahunarke, s nezdravom biljnom prehranom koja uključuje voćne sokove, slatkiše i rafinirane žitarice.

Utvrđeno je da zdrava biljna prehrana ima najveću korist kada je riječ o smanjenju rizika od dijabetesa i sprječavanju gomilanja kilograma.

Dijetetičarka i nutricionistica Maya Feller rekla je da preporučuje ljudima da razmisle o tome kako mogu dodati biljnu hranu u svoj trenutni obrazac prehrane. Evo pet odgovora na pitanja o biljnoj prehrani.

1. Što je biljna prehrana?

Biljna prehrana uglavnom ili u potpunosti sastoji se od namirnica biljnog podrijetla, uključujući povrće, žitarice, orašaste plodove, sjemenke, mahunarke i voće.

2. Razlikuje li se biljna prehrana od veganske?

Biljna prehrana sastoji se od jedenja malo ili nimalo životinjske hrane, dok veganska prehrana eliminira svu životinjsku hranu i proizvode, od mesa do jaja i sira. Dok vjerski, kulturni ili etički razlozi često motiviraju veganstvo i vegetarijanstvo, biljna prehrana često se provodi iz zdravstvenih i ekoloških razloga.

3. Koje su dobrobiti biljne prehrane?

"Oni koji slijede cjelovitu biljnu prehranu obično imaju bolji metabolizam, poboljšanu razinu šećera u krvi natašte i bolji krvni tlak. Također, imaju smanjeni rizik od razvoja kroničnih bolesti", izjavila je Feller za Good Morning America.

"Smanjenje konzumiranja životinjskih proizvoda također znači preskakanje većeg dijela njihovih zasićenih masti, koje su poznate po tome što začepljuju pore", dodala je. "Povrh zdravstvenih dobrobiti, prehrana biljnom hranom smanjuje količinu životinjskih proizvoda, što pomaže u borbi protiv klimatskih promjena."

4. Što je dobro jesti na biljnoj prehrani?

Svježe povrće i voće veliki su dio biljne prehrane, kao i orašasti plodovi, cjelovite žitarice i mahunarke. Plodovi mora i mesni proizvodi također mogu ponekad biti dio biljne prehrane.

5. Može li se jesti meso na biljnoj prehrani?

Definicija biljne prehrane jest da se temelji na biljkama, ali s vremena na vrijeme ostavlja mjesta i za drugu hranu. Prehrana bogata biljkama usmjerena je na dodavanje tofua, graha, leće, graška, orašastih plodova, sjemenki, jaja, voća i povrća, cjelovitih žitarica, mliječnih proizvoda te šećera i začina u prehranu.