Epidemiolog otkrio superhranu koja može sniziti krvni tlak

Foto: Unsplash

Sve što jedemo igra veliku ulogu u našem cjelokupnom zdravlju i dobrobiti. Poznato je da neke namirnice povećavaju naš rizik od određenih stanja, stoga ih treba jesti u ograničenim količinama, no druge nam zapravo mogu pomoći u održavanju zdravlja i zaštiti od određenih bolesti i problema. 

Izraz "superhrana" često se spominje posljednjih godina kada je u pitanju zdrava prehrana. Neki stručnjaci kažu da tako nešto zapravo ne postoji - nijedna hrana ne može magično riješiti više zdravstvenih problema. Međutim, epidemiolog Tim Spector rekao je da bi mogla postojati jedna takva superhrana.

Preporučio je jesti žlicu jedne namirnice dnevno kako bismo se zaštitili od kardiovaskularnih bolesti, upala, dijabetesa tipa 2, pa čak i raka. Spector također napominje da inače ne koristi izraz "superhrana", ali maslinovo ulje može biti iznimka. Ljudi bi mogli biti odbijeni činjenicom da se radi o ulju, nečemu što se povezuje s nezdravom hranom, ali ima velike zdravstvene prednosti, tvrdi.

Pišući na Instagramu, epidemiolog navodi: "Da vjerujem u 'superhranu', maslinovo ulje bi bilo jedno od njih. Iako su mnoge od nas učili da se bojimo ulja i masti, istraživanja pokazuju da je prehrana bogata ekstra djevičanskim maslinovim uljem povezana s smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka."

Maslinovo ulje bogato je polifenolima, biljnim spojevima s antioksidativnim djelovanjem. "Mnoge od ovih prednosti pripisuju se visokom udjelu polifenola u ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Ne samo da ovi polifenoli imaju snažne protuupalne učinke, već potiču i rast korisnih crijevnih bakterija, doprinoseći dobrom zdravlju crijeva", zaključio je Spector.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.