Gastroenterolozi otkrili koja je ukusna hrana najopasnija za krvne žile

Foto: Pixabay

Liječnici i nutricionisti često govore o važnosti pravilne i zdrave prehrane jer je to jedan od faktora o kojima ovisi zdravlje cijelog organizma. Međutim, i dalje često posežemo za hranom koja je vrlo štetna i koja, prema riječima gastroenterologa, truje tijelo.

Posebno je važno ograničiti konzumaciju kobasica i dimljenih proizvoda. Na krvne žile negativno utječu i naizgled bezopasne poslastice poput kupovnih peciva, bombona, kolača, muffina, kečapa, umaka i raznih grickalica. Takva hrana puna je soli, konzervansa, šećera, raznih aditiva, pa i hidrogeniranih ulja i margarina. Te jeftine zamjene za maslac pri zagrijavanju oslobađaju kancerogene tvari i otpuštaju ih u tijelo.

Transmasti su opasne jer ih tijelo ne apsorbira, već se talože u vezivnom tkivu i odlaze u potkožno masno tkivo. To otežava proizvodnju inzulina, utječe na stvaranje plakova u krvnim žilama i povećava rizik od srčanih bolesti. Drugim riječima, transmasti povećavaju razinu kolesterola, izazivaju inzulinsku rezistenciju i dijabetes. Uzrokuju povećanje tjelesne težine što opterećuje razne organe i sustave.

Ukratko, za zdravo tijelo i duh važno je jesti namirnice bogate hranjivim tvarima koje hrane mikrobiom: voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke. Sva ta hrana sadrži vlakna i polifenole koji hrane dobre bakterije. Dobra opcija je fermentirana hrana poput kefira, kiselog kupusa i kimchija, koja je bogata probioticima koji pogoduju crijevima. I, naravno, ne zaboravite piti puno vode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.