Jedna pojava u urinu signalizira da je vrijeme za posjet liječniku i provjeru bubrega

Foto: Shutterstock

MOKRAĆA nam može otkriti puno toga o cjelokupnom zdravlju. Na primjer, urin koji je tamno žut pokazuje da ne pijemo dovoljno vode, dok prozirni urin može biti znak prekomjerne hidracije. Osim boje, bitna je i tekstura mokraće.

Urin koji izgleda masno može biti znak da bubrezi ne funkcioniraju kako treba. Prema nefrolozima, masni urin može se pojaviti kada je osoba ozbiljno dehidrirana ili ako uzima previše određenih vitamina topivih u vodi.

Vitamini topivi u vodi uključuju vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B i folnu kiselinu. Ako uzimamo dodatak koji sadrži ove vitamine u velikim količinama, to može uzrokovati da urin izgleda masno.

Dr. Chidozie Odigwe na TikToku je pojasnio da su drugi mogući uzroci masnog urina nefrotski sindrom (poremećaj bubrega) i hilurija (stanje koje se javlja kada limfna tekućina iscuri u bubrege).

"Svim ovim mogućim uzrocima zajedničko je da su znak da nešto nije u redu s bubrezima i da trebate posjetiti liječnika. U slučaju nefrotskog sindroma, bubrezi više nisu u stanju zadržati proteine koji su vitalni nutrijenti odgovorni za mnoge stvari u našim tijelima, uključujući zdravlje mišića i kostiju", rekao je.

Ne ignorirajte problem, može se zakomplicirati

Ignoriranje masnog urina i neodlazak liječniku zbog toga može imati ozbiljne zdravstvene posljedice. Prema dr. Odigweu, ako je masni urin znak nefrotskog sindroma i ne liječi se, bubrezi će polako prestati funkcionirati.

"To znači da bubrezi više neće obavljati određene funkcije bubrega, uključujući pročišćavanje vaše krvi, regulaciju količine tjelesne tekućine putem izlučivanja urina, održavanje zdravlja kostiju, održavanje zdravlja krvi, sprječavanje anemije i mnoge druge", napomenuo je.

Bubrezi pomažu i u regulaciji krvnog tlaka, pa mnogi ljudi s nefrotskim sindromom i bubrežnom bolešću imaju problema s visokim krvnim tlakom.

"Ako uočite masni urin, javite se liječniku. Očekujte vađenje krvi i analizu urina. Pretragama će se naći uzrok problema", zaključuje nefrolog za Parade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.