Ako je jedan od naših zdravstvenih ciljeva podržati kardiovaskularno zdravlje, vjerojatno smo upoznati s prednostima mediteranske i DASH prehrane. No, osim vrsta prehrane koje podržavaju zdravlje srca, postoje i one koje mu štete, a kardiolozi su jednu vrstu istaknuli kao najgoru.
Tri kardiologa slažu se da prehrana prepuna visoko prerađene hrane – bogate šećerom, soli i zasićenim mastima – značajno šteti zdravlju srca. Kardiologinja dr. Megan Kamath naglašava da aditivi poput konzervansa i boja, česti u tim namirnicama, dodatno opterećuju srce, a znanstvena istraživanja povezuju visok unos natrija s 19 posto povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Kardiolog dr. Mohanakrishnan Sathyamoorthy savjetuje osobama s kardiovaskularnim bolestima ili onima koji su imali srčani ili moždani udar da izbjegavaju dijetu temeljenu isključivo na mesu (carnivore dijeta), jer ona može dovesti do visokih razina kolesterola i upalnih procesa.
"Ako se odlučite za novu dijetu i ona ima nepovoljan učinak na vaš kolesterol, trebate preispitati je li ta dijeta prava za vas", istaknuo je kardiolog i znanstvenik dr. Sawalla Guseh za Parade.
Unatoč tome, nema jedinstvene dijete koja odgovara svima; preporučuje se povećan unos svježeg voća, povrća, orašastih plodova te manji, česti obroci. Dr. Kamath dodaje: "Dijeta temeljena na cjelovitoj hrani i biljkama bila bi najbolja za zdravlje srca. Ciljajte na pet porcija voća i povrća dnevno i pijte puno vode."
Ako imamo nedoumica o utjecaju prehrane na srce, stručnjaci preporučuju razgovor s liječnikom ili nutricionistom.