Bubrežni kamenci su poznati po tome što uzrokuju iznimnu bol, a njihova pojava može biti izuzetno neugodno iskustvo. Iako ne postoji zajamčeni način da ih u potpunosti izbjegnemo, određene promjene u prehrani i načinu života mogu pomoći u smanjenju rizika. Novo istraživanje sugerira da povećan unos niacina (vitamina B3) može smanjiti vjerojatnost nastanka bubrežnih kamenaca.
Ova studija istražuje povezanost između prehrane bogate niacinom i učestalosti bubrežnih kamenaca, što otvara mogućnost još jedne preventivne strategije protiv ovog bolnog stanja.
Istraživači su analizirali podatke iz National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), prikupljene između 2007. i 2018. godine. Studija je uključila 28.508 ispitanika prosječne dobi od 47 godina, a podaci o prehrani prikupljeni su putem 24-satnih prehrambenih unosa. Sudionici su također odgovarali na pitanja o povijesti bubrežnih kamenaca.
Korištene su napredne statističke metode kako bi se istražila moguća povezanost između unosa niacina i učestalosti bubrežnih kamenaca, piše EatingWell.
Analiza podataka pokazala je da su osobe s bubrežnim kamencima češće muškarci, starije osobe, bijelci, osobe s višim prihodima, pušači i osobe s visokim krvnim tlakom ili dijabetesom. Također je uočeno da osobe koje konzumiraju manje niacina imaju veći rizik od razvoja bubrežnih kamenaca.
Ispitanici koji su unosili najveće količine niacina imali su 22 posto manji rizik od nastanka kamenaca, a taj je učinak bio posebno izražen kod osoba mlađih od 60 godina. Istraživači pretpostavljaju da bi antioksidativna i protuupalna svojstva niacina mogla igrati važnu ulogu u smanjenju stvaranja kalcijevih kristala, koji su čest uzrok bubrežnih kamenaca.
Iako se nalazi čine obećavajućima, znanstvenici ističu da se ne može sa sigurnošću tvrditi kako je upravo niacin izravni uzrok smanjenog rizika. Na rezultate su mogli utjecati i drugi čimbenici poput hidratacije, genetike i zdravstvenog stanja ispitanika. No, povećanje unosa niacina kroz prehranu može biti jedan od načina za smanjenje rizika. Namirnice bogate niacinom uključuju pileća prsa, tunu, puretinu, kikiriki, gljive, smeđu rižu i losos.
Prije nego što se odlučimo za dodatke prehrani, preporučuje se konzultacija s liječnikom.