Liječnici otkrili male znakove velikih problema sa šećerom u krvi

Foto: Pixabay

ŠEĆER u krvi, ili glukoza, osnovni je izvor energije za stanice u tijelu. Glukoza se dobiva iz hrane koju jedemo, osobito iz ugljikohidrata poput kruha, tjestenine, voća i šećera. Nakon što se hrana razgradi u probavnom sustavu, glukoza ulazi u krvotok gdje je prenosi do stanica uz pomoć hormona inzulina koji se proizvodi u gušterači.

Šećer u krvi važan je jer omogućuje tijelu da pravilno funkcionira. Hrani mozak, mišiće i sve organe, pružajući energiju potrebnu za svakodnevne aktivnosti. U normalnim uvjetima, tijelo održava razinu glukoze u krvi od 3.9 do 6.1 mmol/L. Nakon 60. godine, razina glukoze malo raste i kreće se od 4.56 do 6.38 mmol/L. Kod djece i adolescenata, u većini slučajeva, referentne vrijednosti nešto su niže - od 3.33 do 5.55 mmol/L.

Povišene razine šećera jasan su znak hiperglikemije koja može biti okidač za nastanak dijabetesa. Također, one mogu izazvati oštećenja krvnih žila, živaca i organa. WebMD upozorava da je zanemarivanje čak i najmanjih odstupanja od norme iznimno opasno za zdravlje. Glavni simptomi hiperglikemije su neobjašnjivi umor, zamagljen vid, prečesto mokrenje i suha koža.

Niska razina šećera ili hipoglikemija očituje se koncentracijama glukoze u krvi ispod 3.9 mmol/L. Ta je pojava mnogo rjeđa, ali može dovesti do gubitka svijesti i moždanog udara. Hipoglikemija može biti posljedica raznih zdravstvenih stanja, uključujući oštećenja bubrega i jetre. Oni koji pate od hipoglikemije osjećaju jaku slabost, vrtoglavicu, glavobolje i drhtanje.

Glavno oružje protiv hiperglikemije i hipoglikemije je zdrav način života. Ako u obitelji imate povijest tih stanja, važno je redovito kontrolirati razinu šećera u krvi i reagirati na svako odstupanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.