STRUČNJAKINJA za prehranu, nutricionistica i dijetetičarka Kitty Broihier kaže da prehrana ima velik utjecaj i na mentalno zdravlje, a ne samo na tjelesno, i to putem utjecaja kemijskih reakcija i procesa.
“Fokusiranje na 'dovođenje sebe u formu' i izbacivanje nekih skupina hrane može prouzrokovati negativno raspoloženje i naglasiti ograničenja koja ste postavili”, kaže Broihier dodajući: "Masnoća je resurs za naše tijelo."
Broihier preporučuje da biste se trebali usredotočiti na cilj koji ćete postići zdravom prehranom, kao što su zdraviji organizam, viša razina energije i dobro raspoloženje.
Voće i povrće, čak i prerađeno (kao što je 100-postotni voćni sok), dokazano blagotvorno djeluju na mentalno zdravlje tako što pozitivno utječu na kvalitetu sna, zadovoljstvo životom, raspoloženje, kreativnost, samopoštovanje, razinu stresa, tjeskobu, simptome depresije i sveukupno mentalno blagostanje, prema istraživanju iz 2020. godine objavljenom u recenziranom časopisu Nutrients.
Pravilno hranjenje crijeva važno je za osovinu crijeva-mozak, komunikacijsku mrežu unutar tijela koja povezuje probavni i središnji živčani sustav. Istraživanja pokazuju da poremećaj gastrointestinalnog trakta može promijeniti odnos crijeva i mozga te negativno utjecati na raspoloženje, kognitivne sposobnosti i mentalno zdravlje. "Veza crijeva i mozga oslanja se na zdrav crijevni mikrobiom", kaže Broihier.
Jedna je studija čak otkrila da konzumacija do 30 različitih vrsta biljaka tjedno rezultira raznolikim crijevnim mikrobiomom.
Uz konzumaciju raznovrsnog voća i povrća, istraživanja su pokazala da redovita konzumacija ribe može poboljšati mentalno zdravlje i smanjiti rizik od demencije. Lipidi i esencijalne masne kiseline koje se nalaze u ribi dokazano smanjuju rizik od depresije i sprječavaju mentalni i kognitivni pad povezan sa starenjem.
Harvard Health predlaže konzumaciju jedne ili dvaju porcija masne ribe tjedno.
Prema pregledu International Journal of Environmental Research and Public Healtha, prakticiranje protuupalne prehrane s visokim unosom povrća, voća i ribe povezano je sa smanjenim rizikom od depresije.
Iako su riba, voće i povrće važne namirnice u protuupalnoj prehrani, orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice i maslinovo ulje također bi trebali biti među visoko zastupljenim namirnicama. Mnoge od ovih namirnica sadrže zdrave masti poput omega-3 masnih kiselina za koje je dokazano da blagotvorno djeluju na mentalno zdravlje poboljšavajući raspoloženje, smanjujući simptome depresije i smanjujući rizik od razvoja neuroloških bolesti poput demencije, kako piše The Healthy.