AGRUMI su osvježavajuće voće bogato vitaminom C, vlaknima i antioksidansima. Najpoznatiji agrumi su limun, naranča, mandarina, limeta i grejp, no osim što su ukusni, iznimno su korisni za zdravlje. U nastavku otkrijte sedam razloga zašto bismo ih trebali češće jesti.
Agrumi su izvrstan izvor vitamina C, koji jača imunološki sustav i održava kožu elastičnom. Samo jedna srednja naranča sadrži dnevnu preporučenu količinu vitamina C. Osim vitamina C, agrumi sadrže i vitamine B skupine, kalij, fosfor, magnezij i bakar, koji su ključni za pravilno funkcioniranje tijela. Također su bogati biljnim spojevima s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem, piše Healthline.
Agrumi su bogati vlaknima. Vlakna poboljšavaju probavu i pomažu u kontroli tjelesne težine. Osobito su bogati topljivim vlaknima, koja pomažu u snižavanju razine kolesterola.
Ako pazite na unos kalorija, agrumi su odličan izbor. Sadrže malo kalorija, ali zbog visokog udjela vode i vlakana pružaju dugotrajan osjećaj sitosti. Studije su pokazale da konzumacija agruma može pomoći u regulaciji tjelesne težine.
Niska razina citrata u urinu može povećati rizik od bubrežnih kamenaca. Agrumi podižu razinu citrata, smanjujući vjerojatnost njihova nastanka. Pijenje soka od citrusa može biti prirodna alternativa kalijevim citratnim suplementima.
Istraživanja su povezala konzumaciju agruma s manjim rizikom od određenih vrsta raka, uključujući rak pluća, jednjaka, želuca, dojke i gušterače. Njihovi flavonoidi djeluju kao antioksidansi i mogu spriječiti razvoj stanica raka.
Studije pokazuju da redovita konzumacija agruma smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Njihovi flavonoidi poboljšavaju razinu kolesterola i snižavaju krvni tlak.
Flavonoidi iz agruma mogu smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Njihova protuupalna svojstva pomažu u zaštiti živčanih stanica i poboljšanju funkcije mozga.
Iako su agrumi zdravi, postoji nekoliko potencijalnih nedostataka koje treba imati na umu.