Dan Buettner posljednjih je 20 godina proučavao navike ljudi koji žive 100 ili više godina, osobito hranu koju jedu. U zabačenom kutku Nicoye u Kostariki pronašao je najzdraviji doručak na svijetu.
"Pod krovovima od crvenih crjepova desetak ljudi iz Nicoye budi se svako jutro u 4. Lože drva u glinenim pećima, stavljaju kuhati kotlove začinjenog graha i mijese tijesto od kukuruznog brašna", piše za CNBC.
"Žena odvaja komad tijesta veličine golf loptice, stavlja ga na papir za pečenje i oblikuje savršeno okruglu pljeskavicu. Stavi je na vruću glinenu ploču, gdje se tijesto napuhne, a onda ga sklopi u savršenu tortilju", prepričao je.
"Na drugom kraju štednjaka trojica miješaju grah s lukom, crvenom paprikom i domaćim začinskim biljem. Grah se polako kuha oko sat vremena, a zatim se pomiješa s rižom", dodao je Buettner.
Što ovo jelo čini tako zdravim?
Kukuruzne tortilje izvrstan su izvor složenih ugljikohidrata s glikemijskim indeksom nižim od cjelovitih žitarica. Pepeo razgrađuje stanične stijenke kukuruza čineći niacin (vitamin B) dostupnim i oslobađa aminokiseline kako bi ih tijelo moglo apsorbirati.
Crni grah sadrži iste antocijane (aminokiseline) koji se nalaze u borovnicama. Bogati su, čiste crijeva, snižavaju krvni tlak, reguliraju inzulin te su puni folata, kalija i vitamina B skupine.
Kombinacija graha i riže stvara cjeloviti protein, što znači da jelo sadrži sve aminokiseline potrebne za dug život. Prema Buettneru, ukupna cijena ovog doručka je oko četiri eura, a može se pripremiti za čitav tjedan.