Podizanje razine energije u samo 10 minuta moguće je uz konzumaciju ove hrane i pića

Foto: Shutterstock

MNOGIMA se često dogodi da odjednom tijekom dana ili odmah rano ujutro osjećaju kako gotovo pa nemaju energije u sebi. Najradije bi ležali u krevetu i prespavali dan, ali je to u rijetkim slučajevima zapravo moguće. Međutim, u situacijama u kojima osjećate da vam je razina energije značajno niska, možete konzumirati neke od namirnica i vrsta pića koje bi vas mogle razbuditi. 

Banana: Ovo slatko voće prepuno je ugljikohidrata koji se u tijelu razgrađuju u glukozu ili šećer i daju brzi porast energije. Također, banane su bogate kalijem koji pomaže u održavanju funkcije živaca i mišića.

Kava: Mnogima omiljeni napitak, kava, je odlično piće za brzi porast energije za mnoge ljude. Kofein u kavi blokira adenozin, neurotransmiter koji čini da se osjećate umorno, trenutno vas čini budnijima i fizički energičnijima, prenosi Health Shots.

Chia sjemenke: Popularne sjemenke koje se kombiniraju u različitim verzijama su sitne, ali moćne, pune vlakana, proteina i omega-3 masnih kiselina. Pomažu u stabilizaciji šećera u krvi i pružaju kontinuirani poticaj energije, što ih čini izvrsnim dodatkom smoothiejima ili jogurtu.

Zobena pahuljice: Jedna od popularnijih opcija za doručak, zobene pahuljice, su složeni ugljikohidrati koji polagano oslobađaju energiju. Također su bogate vlaknima, koja pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi, održavajući vašu energiju stabilnom tijekom dana.

Tamna čokolada: Iako bi na čokoladu neki mogli gledati isključivo kao na slasticu, tamna čokolada sadrži kofein i teobromin, a oba su prirodni stimulansi. Oni mogu povećati budnost i pružiti brzi poticaj energije bez pada koji dolazi od jedenja slatkih grickalica.

Jaja: Kako prenosi Health Shots, jaja su izvrstan izvor proteina koji sadrži esencijalne aminokiseline koje vaše tijelo koristi za proizvodnju energije.Isto tako, u jajima se nalazi i kolin, koji podržava rad mozga, održavajući vas budnima i usredotočenima.

Datulje: Bogate vlaknima i prirodnim šećerima poput glukoze, fruktoze i saharoze, datulje su odličan izvor ako želite u kratkom vremenu podići razinu energije. Osim vlaknima, prepune su antioksidansa koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i održavanju stanica zdravima.

Slatki krumpir: Prepun složenih ugljikohidrata i vlakana, slatki krumpir osigurava stalnu opskrbu energijom. Također, sadrži beta-karoten, koji podržava zdrav imunološki sustav. U slatkom krumpiru možete uživati ​​u bilo koje doba godine, ali je zimi lakše dostupan.

Jogurt: Bogat proteinima, zdravim mastima i ugljikohidratima, jogurt predstavlja izvrsnim izborom za trenutno podizanje energije. Probiotici u jogurtu podržavaju zdravlje crijeva, što je ključno za održavanje optimalne energije tijekom dana.

Orašasti plodovi: Orašasti plodovi poput badema, oraha i indijskih oraščića izvor su energije. Puni su proteina, zdravih masnoća i vlakana, osiguravajući trajnu energiju. Osim toga, sadrže magnezij, koji pomaže pretvoriti hranu u energiju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.