Redovito jedenje ove hrane povećava šećer i uzrokuje debljanje, tvrde dijetetičari

Foto: Unsplash

UGLJIKOHIDRATI su neizostavan dio uravnotežene prehrane, opskrbljujući tijelo energijom. Međutim, nisu svi ugljikohidrati jednaki. Dok se složeni ugljikohidrati, poput cjelovitih žitarica i povrća, sporo probavljaju i daju trajnu energiju, rafinirani ili jednostavni ugljikohidrati mogu imati negativniji učinak.

Dijetetičari Jesse Feder i Michelle Saari za She Finds izdvojili su određene vrste hrane koje bi trebalo smanjiti jesti ili, u najboljem slučaju, u potpunosti izbjegavati. Feder i Saari za to su izdvojili dva glavna razloga: redovito konzumiranje ovih namirnica povećava šećer u krvi i s vremenom uzrokuje debljanje. 

Bagel pecivo

Obično napravljeni od rafiniranog pšeničnog brašna, većina bagel peciva nema vlakna koja se nalaze u cjelovitim žitaricama, što uzrokuje nagli porast glukoze u krvi nakon konzumacije. Ovaj nagli skok potiče oslobađanje inzulina za regulaciju šećera u krvi, što potencijalno dovodi do povećanog skladištenja masti.

"Bagels su vrlo gusti rafinirani ugljikohidrati s oko 50 grama ugljikohidrata po pecivu. Obično se prave od brašna s visokim glikemijskim indeksom, koje se brzo probavlja i može povećati šećer u krvi. Također, visok udio ugljikohidrata daje pecivima stotinu kalorija, koje mogu dovesti do povećanja tjelesne težine", tvrdi Feder.

Muffini

Muffini, koji se često smatraju prikladnim i ukusnim međuobrokom ili izborom za doručak, mogu doprinijeti skokovima razine šećera u krvi i povećanju tjelesne težine zbog tipično visokog sadržaja šećera i rafiniranog brašna. Rafinirani ugljikohidrati u muffinima brzo se razgrađuju u glukozu, uzrokujući nagli porast razine šećera u krvi. To potiče oslobađanje inzulina za regulaciju šećera u krvi, što može dovesti do povećanja skladištenja masti tijekom vremena.

Dijetetičar dodaje da su muffini "bogati rafiniranim ugljikohidratima, šećerima, mastima i kalorijama. Velika količina šećera i ugljikohidrata može dovesti do skokova u razini šećera u krvi. Visok sadržaj kalorija i masti može vam vratiti stotine kalorija i dovesti do debljanja."

Kompot

Kompot se može činiti kao praktična i ukusna opcija, ali često ima lošu stranu za zdravlje. Sirup u kojem se voće čuva obično je pun dodanih šećera, što može uzrokovati nagli porast razine šećera u krvi nakon konzumiranja. Česta konzumacija takvih slatkih sirupa može pridonijeti energetskim fluktuacijama i žudnji. Štoviše, prekomjerni unos šećera može s vremenom dovesti do usporavanja metabolizma, čineći učinkovito upravljanje težinom većim izazovom.

Saari objašnjava da "konzervirano voće nije jednako svježem voću. Sirup u konzerviranom voću obično ima visok udio šećera kako bi se voće sačuvalo. Ako već želite konzumirati ovakvu hranu, prije nego što je počnete jesti, procijedite je i isperite vodom. To može pomoći da isperete veći dio sirupa s voća".

Zašećerene pahuljice za doručak

Pahuljice za doručak, koje se često doživljavaju kao zgodna jutarnja opcija, mogu imati značajne implikacije na zdravlje. Često su pune rafiniranih šećera i prerađenih ugljikohidrata, što pridonosi brzom porastu razine šećera u krvi kada se konzumiraju. Ponavljana konzumacija takvih pahuljica također može pridonijeti usporavanju metabolizma tijekom vremena, čineći upravljanje težinom većim izazovom.

"Ako pahuljice nemaju vlakana, nema ničega što bi vam moglo pomoći u regulaciji šećera u krvi. Ako želite doručkovati pahuljice, potražite one koje sadrže manje od 10 posto kalorija iz šećera; idealno bi bilo da im uopće nema dodanog šećera. Možete ih jesti s nasjeckanim voćem kao izvorom vlakana i mlijekom koje je dobar izvor bjelančevina. Uzimanje bjelančevina i vlakana u hranu može pomoći u polaganom otpuštanju šećera u krv, što pomaže u kontroli skokova šećera u krvi", zaključuje dijetetičarka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.