Velika studija otkriva pomaže li konzumacija mesa da doživimo 100 godina

Foto: Shutterstock

Često nam se savjetuje da smanjimo unos mesa kako bismo izbjegli srčane bolesti i dijabetes. Istodobno, deseci tisuća ljudi okreću se veganstvu u nadi da će im to pomoći živjeti zdravijim i boljim životom.

No, sada sve veći broj studija dolazi do istog zaključka. Unatoč pričama koje zagovaraju potpuno odricanje od mesa, konzumacija mesa zapravo povećava vjerojatnost da ćemo živjeti dulje. Konkretno, možda imamo veće šanse doživjeti 100 godina.

Najnoviji rad, objavljen u časopisu JAMA Network Open, koji podržava ovaj zaključak, proučavao je prehranu 5200 ljudi, uključujući 1500 stogodišnjaka iz cijele Kine.

Otkriveno je da su oni koji su jeli raznovrsniju prehranu, uključujući meso, imali 23 posto veću vjerojatnost da postanu stogodišnjaci u usporedbi s vršnjacima koji su slijedili restriktivniju prehranu.

Konzumacija svih devet skupina hrane povećava šanse za dugovječnost

Sudionici su u prosjeku imali 94 godine, uglavnom je bila riječ o ženama te su živjeli u gotovo svim kineskim provincijama. Kako bi izmjerili raznolikost prehrane, sudionici su svake godine od 1998. bili anketirani o tome koliko često jedu devet skupina hrane: žitarice, povrće, voće, soju i njene proizvode, jaja, meso, ribu, mlijeko i mliječne proizvode te ulje.

Rezultati su pokazali da su oni koji su tjedno jeli svih devet skupina hrane, imali veću vjerojatnost doživjeti 100 godina. Analiza je također otkrila da su nepušenje i više tjelesne aktivnosti povećavali vjerojatnost da će netko doživjeti duboku starost. No, obrazovanje, bračni status i konzumacija alkohola u kasnijem životu imali su malo ili nimalo utjecaja na to koliko dugo će netko živjeti.

Meso da, ali ne crveno

Meso se smatra izvrsnim izvorom proteina za izgradnju mišića i niza drugih esencijalnih hranjivih tvari, poput vitamina B12. Meso je također bogat izvor željeza koje pomaže crvenim krvnim stanicama prenositi kisik po tijelu. Znanstvenici ipak upozoravaju na rizike prekomjerne konzumacije mesa, posebno crvenog.

Prethodne studije povezale su svakodnevnu konzumaciju crvenog mesa s višim rizikom od raka debelog crijeva, dok su zasebni radovi također povezali konzumaciju crvenog mesa s višim rizikom od srčanih bolesti i moždanih udara.

Znanstvenici kažu da je važno konzumirati i povrće te cjelovite ugljikohidrate jer oni sadrže vlakna i esencijalne hranjive tvari za tijelo, poput magnezija. Dakle, uravnotežena prehrana, koja uključuje meso, ribu, voće i povrće, najbolja je za osiguranje dugog i zdravog života.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.