Znanstvenici kažu da jedna aktivnost smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Foto: Pexels

Bliski odnosi s obitelji i prijateljima ključni su ne samo za mentalno blagostanje već i za zdravlje srca. To je dokazala nova studija koju je provelo australsko sveučilište Monash. Prema studiji, snažne društvene veze koje "dopuštaju razgovor o osobnim stvarima i problemima" mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti do 30 posto.

Znanstvenici su šest godina proučavali 9936 zdravih Australaca starijih od 70 godina. Njihova otkrića naglašavaju značajnu ulogu koju društveni odnosi igraju u kardiovaskularnom zdravlju. Oni koji su bili u braku ili partnerskoj zajednici, imali su niži rizik od kardiovaskularnih bolesti, a specifične vrste društvenih interakcija bile su povezane s još većom dobrobiti.

Dakle, otkrili su da društvene veze značajno utječu na zdravlje srca. Kod muškaraca koji održavaju bliske veze s tri do osam rođaka na koje se mogu osloniti za pomoć, zabilježeno je smanjenje rizika od srčanih bolesti za 24 posto.

Još značajnije, muškarci koji su imali isti broj rođaka s kojima su mogli razgovarati o osobnim stvarima, smanjili su rizik od srčanih bolesti za 30 posto. To ukazuje na to da kvaliteta odnosa, a ne samo njihova kvantiteta, igra ključnu ulogu u zdravlju srca.

Što se tiče žena, istraživanje je istaknulo važnost životnih prijateljstava. Žene koje žive s drugima imale su 26 posto manji rizik od srčanih bolesti u usporedbi s onima koje žive same. Dodatno, žene koje su imale barem tri prijateljice s kojima su mogle razgovarati o osobnim stvarima, smanjile su rizik od srčanih bolesti za 29 posto.

Rezultati su relevantni za sve, ne samo za osobe starije od 70 godina

Studija je također pokazala da priroda društvenih aktivnosti može utjecati na zdravlje srca. Muškarci koji su se bavili kompetitivnim društvenim aktivnostima, poput igranja šaha i kartanja, smanjili su rizik od srčanih bolesti za 18 posto. To ukazuje da sudjelovanje u društvenim interakcijama, bilo kroz obiteljske veze ili natjecateljske igre mogu imati značajne koristi za kardiovaskularno zdravlje.

"Naša studija pokazala je da se bliska prijateljstva žena povezuju s manjim rizikom od novih slučajeva srčanih bolesti. To može imati pozitivan učinak na kardiovaskularno zdravlje", rekao je magistar javnog zdravstva epidemiologije i vodeći autor studije Achamyeleh Birhanu Teshale za New Atlas.

Istraživači ističu da su ovi rezultati relevantni za sve, ne samo za osobe starije od 70 godina. "Neovisno o dobi, dokazi o koristima bliskih prijatelja i rođaka za zdravlje srca su očiti. Ovaj fenomen može se pripisati pozitivnom utjecaju dijeljenja osjećaja s članovima obitelji, prijateljima ili susjedima na poticanje osjećaja dobrobiti i povezanosti", zaključio je Teshale.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.