AKO tražite desert koji izgleda kao da dolazi iz vrhunske slastičarnice, a možete ga pripremiti kod kuće bez puno muke – frangipane pita s jagodama pravi je izbor za ovo proljeće. Radi se o kombinaciji prhkog tijesta, bademove kreme i jagoda, koju će lako napraviti i početnici, a s tanjura će nestati u trenu.
Inače, frangipane je klasična francuska krema od badema, koja se tijekom pečenja pretvori u mekan i sočan sloj, savršen kontrast hrskavom tijestu i svježem voću. U ovom slučaju koristimo jagode, koje ovom desertu daju svježinu i laganu kiselkastu notu.
Ova pita idealna je za proljetna druženja, ali i za one dane kad jednostavno želite nešto fino uz kavu.
Za prhko tijesto:
Za frangipane sloj:
Umijesite prhko tijesto, rashladite ga, razvaljajte i stavite u kalup za pitu. Kratko ga zapecite, a za to vrijeme pripremite frangipane kremu miješajući maslac, šećer, jaje, mljevene bademe i vaniliju.
Kremu rasporedite po tijestu, posložite jagode na vrh i pecite dok pita ne poprimi zlatnu boju. Ohladite prije posluživanja.
Cijeli recept nalazi se ovdje.