"Pečena janjetina pravo je remek-djelo", kaže Jamie Oliver. Imamo njegov recept

Foto: Facebook/Jamie Oliver

ZA USKRSNI ručak se u mnogim dijelovima Hrvatske tradicionalno poslužuje mlada pečena janjetina, najčešće poslužena s mladim lukom i mladim krumpirom. Možda ćete se odlučiti za pečeni janjeći but, možda za janjeće kotlete aromatizirane češnjakom, a mi smo pronašli još jedan recept za pečenu janjetinu, idealan za blagdane i posebne prilike.

Autor ovog recepta je poznati chef Jamie Oliver, a objavio ga je u svojoj kuharici. "Savršeno pečena janjetina je pravo remek-djelo, a u ovom se receptu odlučujem za janjeću koljenicu, začinjenu češnjakom i ružmarinom, što janjetini jamči sočnost i pun okus", piše on u svojoj kuharici.

Potrebni sastojci

Za pripremu ove gozbe trebat će vam oko sat i pol vremena, a od sastojaka, uz janjeću koljenicu, koja je glavni dio ovog jela, trebat ćete:

  • krumpir
  • češnjak
  • ružmarin
  • limun
  • maslinovo ulje
  • sol i papar.

Jamie Oliver janjetinu poslužuje uz preljev od mente (no, ovaj korak možete i zaobići ako vam se ne sviđa okus). Ako se ipak odlučite i za pripremu umaka od mente, za to će vam trebati: 

  • svježi listići mente
  • šećer
  • sol
  • voda
  • vinski ocat.

Kako se priprema

Meso izvadite iz hladnjaka sat vremena prije pečenja i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i u nju stavite vatrostalnu posudu za pečenje krumpira na dno. Očistite glavicu češnjaka pa tri režnja ogulite, a ostatak ostavite sa strane. Ružmarin grubo nasjeckajte, a krumpire ogulite i prerežite na pola.

Zgnječite oguljeni češnjak u zdjeli, dodajte mu nasjeckani ružmarin, naribajte koricu limuna i prelijte s malo maslinovog ulja, pa sve dobro promiješajte. Meso začinite solju i paprom, a zatim marinadu od češnjaka i ružmarina dobro utrljajte u njega. Stavite meso na rešetke pećnice iznad posude za krumpir.

Krumpire kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi 10 minuta, zatim ih ocijedite i ostavite da se osuše. Nježno ih promiješajte u cjedilu, a zatim ih vratite u posudu. Dodajte im preostali ružmarin i češnjak, posolite i popaprite, a zatim ih prelijte s još malo maslinovog ulja. Prebacite krumpire u vruću posudu i stavite ih ispod janjetine da upiju sve sočne sokove.

Janjetinu pecite sat i 15 minuta ako volite slabije pečeno meso ili sat i pol ako želite da bude malo jače pečena. Dok se meso peče, napravite preljev od mente - sitno nasjeckajte listove mente i pomiješajte ih sa šećerom, solju, vodom i octom. Kada je meso pečeno prema vašim željama, izvadite ga iz pećnice i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Zarežite meso i poslužite ga uz pečeni krumpir, umak od mente i sezonsko povrće.

Cijeli recept s količinom sastojaka za ukupno osam osoba pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.