CHEESECAKE je poznat kao jedan od omiljenih kolača - u slastičarnicama se popularno naručuje i kao torta za razne prigode, a često ga radimo i kod kuće. Početnici ga posebno vole, a iako je stvarno jednostavan za pripremu i teško ga je zeznuti - gosti toga često nisu ni svjesni - uvijek ih oduševi. Uz malo dekoracije vizualno je još atraktivniji, a posebno ga volimo jer "trpi" brojne varijacije.
Zasluge za popularizaciju New York cheesecakea najčešće se pripisuju Arnoldu Reubenu, vlasniku slavnog Reuben’s Restaurant and Delicatessen na Manhattanu. Prema priči, Reuben je bio inspiriran jednim kolačem od sira koji je probao na zabavi, pa ga je odlučio doraditi i usavršiti. Eksperimentirao je s krem sirom (koji je u to vrijeme već bio popularan u SAD-u zahvaljujući brendu Philadelphia) i stvorio bogatiju, gušću i kremastiju verziju - danas poznatu kao New York cheesecake.
New York je početkom 1900-ih bio pravi kulinarski melting pot, pun imigranata koji su sa sobom donosili recepte iz Europe. Krem sir je tada bio nov i moderan sastojak u američkoj kuhinji, a njegova kombinacija s jajima i vrhnjem dala je potpuno novu dimenziju klasičnom kolaču. Upravo u New Yorku, gdje su restorani i delikatese cvale, cheesecake je postao nezaobilazan desert.
Danas ga možete pronaći u gotovo svakom njujorškom restoranu, ali i diljem svijeta - kao simbol američke slastice.
A evo i nekih, nama omiljenih vrsta cheesecakea koje ovo proljeće (a i ljeto) možete isprobati.
Klasični recept koji zaista nitko neće uspjeti zeznuti - sastoji se od podloge od keksa, kreme od sira i kreme od vrhnja. Evo recepta.
Jedna od omiljenih varijanti - posebno za ljubitelje ovih keksa. Recept je ovdje.
Sezona je jagoda, pa je šteta ne iskoristiti ih u ovoj kombinaciji. Ovaj cheesecake je jednako jednostavan, a jedini dodatak je preljev od jagoda - radimo ga ovako.