Dva hrvatska jela s tjesteninom su među najboljima na svijetu, znate li koja?

Foto: Shutterstock

TASTE ATLAS objavio je listu 100 najboljih jela s tjesteninom na svijetu. Najviše ih je, naravno, iz Italije, no na popisu su se našla i dva jela iz Hrvatske. U nastavku saznajte više o njima, ali i kako ih pripremiti.

Istarski fuži i krčke šurlice

Na 65. mjestu našli su se fuži s bijelim istarskim tartufom. Jelo koje je pravi dragulj ovih krajeva spaja fuže s hvaljenim istarskim bijelim tartufom koji je u sezoni samo od rujna do siječnja. Ovaj skupocjeni tartuf ima intenzivan i ugodan miris, što ga čini jednom od najcjenjenijih i najkvalitetnijih sorti na svijetu te gastronomskim ponosom cijele regije.

Fuži s bijelim tartufom nisu komplicirano jelo, a obično spajaju kuhanu tjesteninu, maslac i naribane bijele tartufe. Tartufe treba svježe naribati na tjesteninu, a jelo se poslužuje samo kad je sezona tartufa - tijekom proljeća i ljeta fuže ćete najvjerojatnije naći uz dostupnije, manje aromatične i jeftinije crne tartufe.

Cijeli recept za fuže pronađite ovdje.

Drugo hrvatsko jelo s tjesteninom koje se našlo na popisu su šurlice sa škampima, koje su na 67. mjestu. Ovaj specijalitet potječe s otoka Krka, a riječ je o lokalnoj vrsti tjestenine, šurlicama, koje se skuhaju, a zatim se pomiješaju s umakom u koji idu luk, češnjak, škampi, sok od rajčice, bijelo vino i temeljac.

Prije posluživanja preporučuje se jelo posuti naribanim sirom, a recept za šurlice sa škampima možete pronaći ovdje.

Top 10 najboljih jela s tjesteninom na svijetu

1. Pasta 'ncasciata (Sicilija, Italija)
2. Bigoli con l'anatra (Vicenza, Italija)
3. Carbonara (Rim, Italija)
4. Tagliatelle al ragù alla Bolognese (Bologna, Italija)
5. Lasagne alla Bolognese (Bologna, Italija)
6. Amatriciana (Amatrice, Italija)
7. Linguine allo scoglio (Kampanija, Italija)
8. Agnolotti (Pijemont, Italija)
9. Pasta alla gricia (Grisciano, Italija)
10. Pappardelle al cinghiale (Toskana, Italija)

Listu svih 100 najboljih jela s tjesteninom pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.