OSIM agruma, jabuke su voće koje obilježava hladnu sezonu - iako se većinom beru u kasno ljeto i jesen, mnoge sorte mogu se dobro skladištiti i ostati svježe tijekom cijele zime. Po dućanima ih viđamo sve više i moramo priznati - većinom su velike i sjajne, raznih boja i privlačno upakirane. No kako prepoznati one slatke, kiselkaste ili teksturom brašnaste? Iako su vam sigurno poznate neke osnovne sorte jabuka, dobro je napisati mali podsjetnik kako bi ih bilo lakše izabrati.
Ako želite slatke jabuke, birajte one crvene ili žuto-crvene boje - primjerice sorte fuji, gala ili crveni delišes. Površina im je glatka i sjajna, a kada ih pritisnete mogu biti malo mekše, ali ne previše.
Kiselkaste jabuke često su zelenkaste ili zeleno-žute - sorte granny smith, zlatni delišes prije potpunog dozrijevanja. Imaju tvrđu koru i čvrstu unutrašnjost. Površina može biti manje sjajna, ponekad i blago voštana.
Brašnaste jabuke često su blijedocrvene, žućkaste ili s mrljastom površinom (primjerice stara sorta jonagold koja je prezrela). Kada ih pritisnete, mekanije su i manje elastične. Kožica im može biti suha ili mat, bez sjaja. Mogu imati sitne smeđe točkice, što može ukazivati na prezrelost.
1. fuji - crveno-žuta s prugama, glatka i sjajna kora, jako sočna i slatka
2. gala - manja, crveno-narančasta s malo žute, slatka i hrskava
3. crveni delišes - tamnocrvena, izduženog oblika, glatka kora, vrlo slatka, ali ponekad brašnasta
4. pink lady - ružičasto-crvena s malo zelene, hrskava, sočna i osvježavajuće slatkasto-kisela.
1. granny smith - svjetlozelena, sjajna, tvrda i jako kisela
2. zlatni delišes - žuta do zlatnožuta, slatka s blagom kiselošću, srednje tvrda
3. jonagold - crveno-žuta s mrljastom korom, sočna i blago kiselkasta.
1. idared - crveno-žuta s voštanom površinom, čvrsta, ali može postati brašnasta ako predugo stoji
2. boskop - velika, narančasto-crvena s hrapavom kožom, tvrda i kiselkasta, odlična za pečenje.