FOCACCIA je tradicionalni talijanski kruh poznat po svojoj mekoj unutrašnjosti, hrskavoj korici i aromatičnim dodacima. Može se koristiti kao baza za sendviče, ali i kao samostalni snack - ono što kod focaccie volimo je što s njom možemo biti kreativni i koristiti razne dodatke koji će je obogatiti. Postoje razne varijante focaccie, od one klasične (Genovese) kojoj je baza maslinovo ulje i sol, preko one s grančicama ružmarina, do one najpopularnije - s rajčicama i maslinama, koja se priprema u južnoj Italiji.
Mi smo pripremili jedan od najjednostavnijih recepata, kojim ćete probiti led - a nakon toga sigurno ćete tražiti i one malo zahtjevnije. Tijesto za ovu focacciu je baš onakvo kakvo treba biti, a obogaćena je ružmarinom, tvrdim sirom i dimljenom slaninom.
Za tijesto pripremite:
Za nadjev:
Pomiješajte brašno, sol i ulje pa polako ulijevajte mješavinu mlijeka i kvasca. Smjesu miješajte kuhačom. Tijesto prebacite u lim za pečenje, malo nauljite i razvucite ga po limu pa prstima napravite udubljenja. Posipajte sirom, sitno sjeckanom slaninom i šunkom i začinite. Neka kratko odstoji pa ga ubacite u pećnicu.
Detaljan recept nalazi se ovdje.