ZAČINI su duša svakog jela - upotpunjuju svako jelo i daju mu bolji okus. Iako neki začini imaju rok trajanja i nakon nekog vremena jednostavno izgube na kvaliteti i okusu, postoji jedan začin koji, bez obzira na godine, nikada ne gubi na kvaliteti.
Taj začin godinama, pa čak i desetljećima, zadržava isti miris i okus, a riječ je o kuminu. On se koristi u mnogim kuhinjama diljem svijeta i vrlo je svestran, a ako se pravilno skladišti, praktički nikada ne gubi na kvaliteti.
Kumin je jedan od najpopularnijih začina na svijetu, a njegova specifična aroma – topla, orašasta i pomalo zemljana – dodaje dubinu mnogim jelima. Kumin se može koristiti cijeli ili mljeveni, a ako koristite cijeli kumin, možete ga lagano prepržiti na suhoj tavi kako bi se pojačao njegov miris i okus.
Kumin je ključni sastojak mnogih indijskih jela i jedan od glavnih začina u mnogim vrstama curryja (masala curry, tikka masala) te je sastavni dio marinada koje se koriste za meso pripremljeno u tandooru. Koristi se i za pripremu nekih meksičkih jela, poput tacosa ili chilija con carne, a u bliskoistočnoj kuhinji dodaje se u humus, falafel i razna druga jela.
Često se dodaje povrću poput krumpira, tikvica, mrkve ili patlidžana prije pečenja, a može se dodati i juhama, od bundeve ili leće. U nekim europskim receptima, posebno u Njemačkoj i skandinavskim zemljama, kumin se koristi za mariniranje svinjskog mesa.
Kumin je začin koji odlično podnosi promjene temperature i vlažnosti, što znači da se čak i kada je pohranjen u uvjetima koji nisu idealni, neće se tako lako pokvariti. Samo pravilno skladištenje, u suhom i hladnom okruženju, osigurava da njegov okus ostane snažan i dugotrajan.
Osim toga, kumin je bogat eteričnim uljima, koja su odgovorna za njegov prepoznatljiv miris i okus. Ova ulja također pomažu začinu da zadrži okus i svježinu, čak i kroz godine. Dok mljeveni kumin brzo gubi okus jer eterična ulja brže isparavaju, cijela zrna kumina mogu trajati godinama i dalje zadržati dobar okus.
Kako bi što dulje zadržao svoju kvalitetu, kumin je najbolje čuvati u hermetički zatvorenim posudama na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Idealno je pohraniti ga u staklenke koje ne propuštaju zrak, jer zrak može ubrzati gubitak okusa, dok svjetlost također može utjecati na kvalitetu eteričnih ulja.