Ljudi izbacuju pse zbog godišnjih, Dumovec puca po šavovima: Situacija je neizdrživa

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

U ovim vrućim danima više desetaka poziva dnevno prima Sklonište Dumovec zato što vlasnici pasa i mačaka napuštaju životinje kada odlaze na godišnji odmor, dok istovremeno Azil Dubrovnik, za razliku od zimskih mjeseci, bilježi manji priliv četveronožaca.

U zagrebačko sklonište dolaze psi iz cijele Hrvatske, pa čak i iz susjednih zemalja. Dumovec svakoga jutra zaprima telefonske prijave o napuštenim četveronožnim ljubimcima, pa sada situacija postaje neizdrživa, rekla je Hini voditeljica skloništa Tatjana Zajec.

S obzirom na to da je Dumovec na rubu pucanja, tamošnji zaposlenici snalaze se na razne načine kako bi zbrinuli pse i mačke. Uglavnom ih prosljeđuju privremenim udomiteljima ili zamole pronalazače da ih čuvaju bar neko vrijeme.

"Ne čipiraju pse jer znaju da će ih jednog dana ostaviti"

Zajec kaže da čipiranje pasa nije utjecalo na njihov priljev u sklonište jer uglavnom se u njemu nalaze oni koji nemaju čip tako da se vlasnicima ne može ući u trag.

"Oni koji ih ne čipiraju rade to zato što unaprijed razmišljaju da će ih jednog dana ostaviti“, tvrdi voditeljica Dumovca, skloništa u kojem se trenutno nalazi 130 pasa i 30-ak mačaka. Situaciju u kojoj se nalaze nazvala je dramatičnom.

S druge strane, vlasnik dvaju skloništa za pse u okolici Koprivnice Ivan Čolak kaže da je čipiranje pridonijelo tome da se u manjem broju napuštaju životinje s odlaskom na godišnji odmor.

Ipak, još ima onih koji se u ljetnim mjesecima odriču životinja o kojima bi morali brinuti. U dva skloništa Veterinarske stanice Koprivnica trenutno se nalazi 300 do 320 pasa iz Koprivnice i nekoliko općina Koprivničko-križevačke županije.

"Baby boom" štenaca u Dubrovniku

Sasvim drugačije informacije stižu iz našeg najjužnijeg skloništa za pse, Azila Dubrovnik. Njegova voditeljica Ana Ivelja kaže da, za razliku od skloništa na kontinentu, u ljetnim mjesecima bilježe manji broj napuštenih životinja.

"U proljeće smo imali 'baby boom' jer smo dobili 30 štenaca, pa smo se bojali što ćemo s njima“, kaže Ivelja ali, srećom, svi štenci do jednoga pronašli su svoj dom.

Trenutno se u Azilu Dubrovnik nalazi 46 pasa koji su teže udomljivi jer se radi o starijim životinjama ili onima kojima je potrebna socijalizacija. No, nerijetko i takvi psi nalaze svoj dom, čak i izvan Hrvatske.

Ivelja objašnjava da surađuju s udrugama iz Njemačke i Velike Britanije koje im nalaze udomitelje. Striktno se pazi gdje će pas završiti iako su, primjerice, u Velikoj Britaniji zakoni o udomljavanju kućnih ljubimaca puno stroži od naših.

Primjerice, u Britaniji nije moguće udomiti psa ako se pokaže da bi njegov potencijalni vlasnik izbivao iz kuće duže od četiri sata dnevno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.