Susreli ste mačku lutalicu? Evo kako joj možete pomoći tijekom vrućih dana

Foto: Unsplash

Ljeto donosi visoke temperature koje mogu biti izazovne za mačke lutalice koje nemaju stalni dom ili pristup svježoj vodi i hrani. Briga o ovim životinjama zahtijeva dodatnu pažnju kako bi se osiguralo njihovo zdravlje i dobrobit tijekom vrućih mjeseci. Evo nekoliko preporuka kako pomoći mačkama lutalicama da prebrode ljetne vrućine.

Osiguravanje svježe vode

Dehidracija je ozbiljan problem za mačke lutalice tijekom ljeta. Postavljanje zdjelica s čistom, svježom vodom na različitim lokacijama može pomoći. Važno je mijenjati vodu barem jednom dnevno kako bi bila svježa i hladna. Ako je moguće, koristite teške zdjele koje se ne mogu lako prevrnuti.

Prilagođena prehrana

Mačke lutalice često nemaju redovan pristup hrani, pa je bitno osigurati im hranjive obroke. Evo nekoliko savjeta za prehranu.

  • Mokra hrana: Kao što je ranije spomenuto, mokra hrana sadrži više vlage i može pomoći u održavanju hidratacije. Konzervirana hrana ili vrećice mokre hrane su dobar izbor.
  • Suha hrana: Suha hrana je dugotrajnija i može se ostaviti vani dulje vrijeme bez kvarenja. Kombinirajte mokru i suhu hranu kako biste osigurali uravnoteženu prehranu.
  • Mali, česti obroci: Ako je moguće, ostavljajte manje količine hrane nekoliko puta dnevno kako bi se smanjila šansa da hrana postane neprivlačna ili kontaminirana.
Foto: Unsplash

Smještaj i zaštita

Osim hrane i vode, mačkama lutalicama potrebna je zaštita od sunca i visokih temperatura. Evo nekoliko prijedloga:

  • Skloništa: Postavljanje malih skloništa od kartonskih kutija ili drvenih kućica može pružiti hladovinu i zaštitu. Skloništa trebaju biti postavljena na sjenovitim mjestima i ventilirana kako bi se spriječilo pregrijavanje.
  • Hladna mjesta: Ako imate vrt ili dvorište, ostavite nekoliko zdjelica s vodom u hladu i osigurajte mjesto gdje se mačke mogu sakriti od sunca.

Zdrave grickalice

Ljeti možete pripremiti jednostavne i zdrave grickalice za mačke lutalice:

  • Smrznuti komadići mokre hrane: Kao što je spomenuto, smrznuti komadići mokre hrane mogu biti osvježavajuća poslastica.
  • Svježe meso: Sitni komadići svježeg mesa ili ribe (koji su sigurni za konzumaciju) mogu biti hranjivi i ukusni.

Praktični savjeti za pomoć

Ako želite pomoći mačkama lutalicama u svom susjedstvu, evo nekoliko praktičnih savjeta.

  • Udružite se s drugim ljubiteljima životinja kako biste organizirali postavljanje hrane i vode na različitim lokacijama.
  • Razmotrite mogućnost sudjelovanja u programima sterilizacije/kastracije kako biste pomogli u kontroli populacije mačaka lutalica.
  • Ako primijetite bolesnu ili ozlijeđenu mačku, obratite se lokalnoj veterinarskoj klinici ili skloništu za životinje za pomoć.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.