Ministarstvo poziva građane da dojave ako uoče plemenitu perisku

Foto: Shuttestock

U sklopu akcije Jeste li ih vidjeli? Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije pozvao je građane da dojave lokacije na kojima su uočene žive jedinke plemenite periske, koje pripadaju među ugrožene vrste, a u Jadranu ih je 30-ak. 

Lani je zaprimljeno preko 150 dojava o opažanjima plemenite periske te su potvrđene 23 žive jedinke periske duž Jadrana, a najviše na području sjevernog Jadrana. 

Populacije plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa i u Jadranskom moru, zahvaćene su smrtonosnom zarazom koja dovodi do masovnih ugibanja. Smrtnost je na mnogim lokacijama i 100 posto, a zbog pada populacije plemenita periska je u razdoblju od samo godine dana dobila status kritično ugrožene vrste na globalnoj razini.

Dojave o opažanjima živih jedinki plemenite periske, pogotovo one u recentnim godinama od kad je prisutna zaraza, važne su zbog identifikacije jedinki koje su usprkos zarazi i dalje žive. Takve jedinke su ključne za obnovu populacije i opstanak vrste pa ih treba pratiti i dodatno zaštiti.

Plemenita periska je rasprostranjena po Sredozemnom i Jadranskom moru, a najčešće se može pronaći između dva i 30 metara dubine. Može narasti i do 120 centimetara, strogo je zaštićena vrsta i svako uznemiravanje i namjerno vađenje živih ili uginulih jedinki (praznih ljuštura) je zabranjeno.

Zavod za zaštitu okoliša i prirode nacionalni je koordinator projekta Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru u okviru kojeg se u suradnji s partnerskim institucijama provode aktivnosti očuvanja te strogo zaštićene i kritično ugrožene vrste.

Perisku se ne smije dirati

Ako opazite plemenitu perisku za koju sumnjate da je živa, treba provesti kratku provjeru kako bi se potvrdila sumnja. Iznad periske treba nježno proći rukom kroz morsku vodu, uslijed čega će se periska, ako je živa, zatvoriti. Pri tome trebate paziti da se perisku ne dira. Uspravna ljuštura ne znači i da se radi o živoj jedinki.

Nije rijedak slučaj da se u praznoj ljušturi, koja ostaje uspravno stajati u sedimentu duže vrijeme nakon uginuća, nastane kamenice koje također reagiraju na podražaj, što može dovesti do zabune da se radi o živoj periski. 

Svaki dojavljivač potvrđeno žive jedinke plemenite periske moći će joj dati ime. Također, dojavljivači će biti nagrađeni obiteljskom ulaznicom za: Nacionalni park Brijuni, Park prirode Telašćica, Aqaurium Pula, JU Kamenjak, Posjetiteljski centar Kanal sv. Ante ili Centar za posjetitelje Modra špilja - Biševo, ovisno o želji dojavljivača.

Informacije o opažanju žive plemenite periske možete dojaviti putem online obrasca za dojavu ili na e-mail vrste@mzozt.hr.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.