Prekrasna, ali opasna meduza živi u Jadranskom moru. Evo što učiniti u slučaju uboda

Foto: Screenshot

Morska mjesečina (Pelagia noctiluca), poznata i kao svjetleća meduza ili vatrena meduza, jedan je od najupečatljivijih stanovnika Jadranskog mora. Ova meduza privlači pažnju svojim svjetlucavim izgledom i fascinantnim biološkim osobinama, ali može predstavljati i neugodan susret za kupače.

Prepoznatljiva je po svom ružičastom ili ljubičastom tijelu koje svijetli u mraku, što joj je donijelo nadimak svjetleća meduza tj. morska mjesečina. Njeno tijelo, ili zvono, može narasti do 10 centimetara u promjeru, a ima duge, tanke tentakule koje mogu doseći i do nekoliko metara. Tentakule su prekrivene žarnim stanicama koje koriste za hvatanje plijena i obranu.

Jedna od najfascinantnijih karakteristika ove meduze je njena sposobnost bioluminiscencije – emitiranja svjetla. Ova osobina pomaže meduzi u različitim aspektima njenog života, uključujući obranu od predatora i privlačenje plijena. Bioluminiscencija je posebno vidljiva noću, kada meduza proizvodi prekrasne svjetlosne efekte koji osvjetljavaju tamne morske dubine.

Susret s ovom meduzom može biti bolan zbog njenog uboda. Njeni žarni tentakuli ispuštaju otrov koji može uzrokovati iritaciju kože, bol, crvenilo, a ponekad i ozbiljnije alergijske reakcije kod osjetljivih osoba. Ubod ove meduze može biti neugodan, ali rijetko je opasan po život.

Što učiniti u slučaju uboda?

  • Isperite mjesto uboda morskom vodom - izbjegavajte slatku vodu jer može aktivirati preostale nematociste.
  • Nemojte trljati područje uboda - to može pogoršati stanje.
  • Primijenite ocat ili razrijeđeni alkohol - ovo može neutralizirati toksine.
  • Potražite medicinsku pomoć - ako su simptomi ozbiljni ili se stanje pogorša.

U Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu kažu da kupači trenutno javljaju da se morska mjesečina pojavljuje na potezu od Dubrovnika do Istre.

Ako ste vidjeli ili se susreli s ovom fascinatnom meduozom, podijelite svoju priču s nama na ljubimci@index.hr.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.